Idolvinnaren ger palestinierna hopp

1:08 min

En bröllopssångare från Gaza har gett palestinierna hopp och har, i alla fall tillfälligt, dämpat motsättningarna mellan olika politiska grupper.

På Västbanken och i Gaza visste jublet inga gränser när 22-årige Muhammed Assaf vunnit arabvärldens version av talangtävlingen Idol:

I hård konkurrens med sångare från hela arabvärlden vann Muhammed Assaf igår talangjakten som ses av miljoner tittare.

Fram tills nyligen var han en okänd bröllopssångare från flyktinglägret Khan Younis, men när konfettin igår kväll regnade ned över Muhammed Assaf  – iklädd smoking och med palestinsk flagga över axlarna – blev han den största symbolen för ett gemensamt hopp som det palestinska folket haft på åratal.

Ovänskapen mellan de politiska partierna Hamas och Fatah har splittrat det palestinska folket men i Assaf har man nu fått en välkommen gemensam hjälte. Något som politikerna nu försöker använda sig av.

Representanter för Hamas har tidigare kritiserat tävlingen idol för att vara hädisk men nyligen kallade en Hamasparlamentariker Assaf för en ambassadör för palestinsk konst.

Och från Fatahs sida sa den palestinske presidenten Mahmud Abbas i ett uttallandet att Assafs seger är en seger för det palestinska folket och ett steg mot att uppnå målet om en själständig palestinsk stat.

Inte minst för Abbas är idolsegern en välbehövlig glädjeämne. Senast idag tvingades han godkänna sin premiärminister avskedsansökan – Hamdallah avgår efter bara två veckor på posten på grund av interna motsättningar inom partiet.

Men för många är det politiska käbblet för tillfället mindre intressant än det faktum att man för en gångs skull fått visa världen att palestinier inte bara behöver förknippas med bråk och flyktingproblematik. De kan också vara idoler.

 

Kajsa Boglind, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista