Ryssland stänger ner valövervakare

1:39 min

Det ryska justitieministeriet har beslutat att stänga ner organisationen Golos – som sysslar med valövervakning – eftersom de vägrat att registrera sig som "utländska agenter" enligt en ny lag.

Golos avslöjade bland annat omfattande valfusk i samband med parlamentsvalet 2011 och nu ser man stängningen som ett sätt att hindra dem från att övervaka de viktiga lokalval som ska hållas i september.

– Ja, jag ser en direkt koppling, säger organisationen Golos vice ordförande Grigorij Melkonjants.

I slutet av april kom en domstol i Moskva fram till att organisationen faller under lagen om utländska agenter och dömde ut ett kraftigt bötesbelopp – drygt 80 000 kronor.

I går togs nästa steg när justitieministeriet på sin hemsida meddelade att Golos verksamhet har stoppats från och med nu och ett halvår framåt.

Enligt den nya lagen som nu fått sitt första offer måste frivilligorganisationer som sysslar med politik och som får pengar från utlandet registrera sig som utländska agenter. Efter att lagen började gälla i höstas har ett stort antal frivilligorganisationer runt om i Ryssland kontrollerats, flera har klassats som agenter men ingen har gått med på att registrera sig. Stämpeln som utländsk agent ses i Ryssland som en slags brännmärkning.

När lagförslaget blev känt tackade Golos nej till alla utländska bidrag – man misstänkte att lagen var riktad bland annat mot dem – men i höstas fick organisationen den norska Helsingforskommitténs frihetspris om runt 60 000 kronor. Golos avstod pengarna men domstolen ansåg ändå att prissumman från Norge räckte för att klassa valövervakarna som utländska agenter.

Men organisationen tänker inte ge sig och håller nu på att starta en ny organisation – under samma namn – med syfte att bland annat övervaka de viktiga lokalvalen som ska hållas nu i september . Då ska bland annat Moskvaborna välja sin borgmästare.