Foto: Scanpix.

Kurdisk tv-kanal bröt mot terrorlagar

1:13 min

Domen mot den kurdiska tv-kanalen Roj TV ligger fast. Företagen bakom den Danmarksbaserade satellitsändaren döms därmed för brott mot Danmarks terrorlagar eftersom den anses ha främjat den terroriststämplade organisationen PKK. Det meddelade den danska motsvarigheten till svensk hovrätt vid lunchtid.

Den danska rättegången mot den kurdiska satellitkanalen Roj TV är över för den här gången, men debatten om dess konsekvenser kommer att fortsätta.

Rent faktiskt innebär domen att tv-kanalen som i åratal följts av miljontals kurder över hela världen förbjuds att sända och att företagen bakom kanalen döms till mångmiljonböter.

Huvudfrågan har varit om Roj TV brutit mot danska terrorlagar genom att vara allt för positiv i sin rapportering om PKK och dess kamp mot framför allt den turkiska staten.

Så är det, fastslår domstolen i Köpenhamn i dag, och anser att Roj TV dels stöttat PKK rent ekonomiskt, dels glorifierat dess verksamhet i sina nyheter och reportage.

Men frågan har också varit var den danska yttrandefrihetens gränser går. Det har lett till en mångårig debatt, som nu lär intensifieras.

En domare instämmer i dagens dom i den kritiska kör som menat att yttrandefriheten allvarligt begränsas om Roj TV straffas, och ville frikänna helt.

Men majoriteten ville alltså fälla. Nu väntar förnyad debatt både i och utanför Danmark. 

Det uppmärksammade målet har pågått sedan 2005. Det är ännu inte klart om någon av parterna kommer att försöka överklaga domen till Danmarks högsta domstol.

Agneta Furvik

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista