1 av 3
Robert Durand är talesperson vid USA:s fångläger på Guantánmo där det just nu sitter 166 fångar. Foto: Scanpix/Pontus Mattsson/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.
2 av 3
Klicka här för att se grafik.
3 av 3
Pontus Mattsson på Guantánamo. Foto: Sveriges Radio.

Litet hopp om förändring på Guantánamo

2:03 min

Ytterligare två av fångarna på det amerikanska fånglägret Guantánamo i Kuba ska få lämna lägret. Senast i maj talade USA:s president Barack Obama om att helt stänga lägret, men det går långsamt, rapporterar Sveriges Radios utsände Pontus Mattsson som just nu befinner sig på Guantánamo.

Beskedet i förra veckan om att två fångar ska få lämna lägret kan leda till en bättre stämning, hoppas Guantánamos talesperson Robert Durand.

– Förhoppningsvis leder det till känslan av att något är på väg att hända och det gör att stämningen bland fångarna blir bättre, säger kapten Robert Durand.

Robert Durand är en av de personer jag får träffa här i fånglägret där det just nu pågår en hungerstrejk.

Det är nu över tio år sedan Guantánamo öppnades men fortfarande sitter 166 personer inlåsta bakom taggtrådsstängslen här.

President Obama har under många år talat om att stänga Guantánamo och i förra veckan kom några försiktiga signaler på det temat.

Två algerier ska få lämna lägret. Andra fångar ska få sina fall genomgångna på nytt och på torsdag kommer president Obama träffa Jemens president Hadi för att diskutera om de jemeniter som finns här och som anses kunna lämna Guantánamo ska kunna tas emot i hemlandet.

Men Robert Durand, och många andra av de runt tusen personer som jobbar i lägret, vill inte tänka alltför mycket på vad olika politiker kan komma att besluta, vi är här för att göra ett jobb säger han.

Försvarsadvokater som hört utfästelser från Obama tidigare är skeptiska till att en verklig förändring är på väg. Fortfarande finns ett 40-tal fångar som regeringen varken anser sig kunna åtala eller släppa. Och bland många amerikanska politiker finns ett stort motstånd mot att stänga fånglägret.

I dag anser militären att 86 av fångarna kan lämna Guantánamo, men inte villkorslöst. Innan de får åka vill USA försäkra sig om att de inte utgör något hot mot landet.

– Vi betraktar dem fortfarande som potentiellt farliga, säger Robert Durand. 

Pontus Mattsson, Guantanamo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista