Ibrahim Boubacar Keita har dragit ifrån i valet i Mali. Foto: Thomas Martinez/Scanpix.

Miljardbistånd på spel efter valet i Mali

1:46 min

I västafrikanska Mali ser den före detta premiärministern Keita ut att bli ny president efter att hans rival erkänt sig besegrad i valets andra omgång. Ännu har inget officiellt valresultat bekräftats, men efter att två tredjedelar av rösterna räknats rapporteras Keita ha dragit ifrån.

– Jag har varit och träffat honom, gratulerat och önskat honom lycka till, sa den slagna kandidaten Soumaïla Cisse till nyhetsbyrån AFP innan något officiellt valresultat tillkännagetts.

Favorittippade IBK, eller Ibrahim Boubacar Keita, som redan i den första valomgången tog hem nästan 40 procent av rösterna tycks bli Malis nya president.

Han har tidigare varit premiärminister i landet, beskrivs ha en auktoritär ledarstil och får nu en ansvarstyngd börda på sina axlar.

Motsvarande 28 miljarder svenska kronor i bistånd har utlovats till Mali om landet lyckas hålla demokratiska val.

Efter den första omgången kom fuskanklagelser från rivalen Cisses läger, men EU:s observatörschef på plats har redan gett sitt preliminära godkännande av valets legitimitet och sagt till reportrar i Bamako att "valprocessen i 99 procent av vallokalerna uppnått internationell standard".

USA har signalerat att landet nu är redo att återuppta biståndet till Mali.

Förutom återuppbyggnad av ett av världens fattigaste länder förväntas den nya regeringen och president Keita nu försöka stabilisera situationen i landets norra delar. Dessa togs över av tuaregrebeller och islamister efter en militärkupp i början av förra året.

I dag är det franska trupper och FN-trupper som garanterar säkerheten i norr.

Vid årsskiftet ska 12 500 utländska militärer och poliser vara på plats i Mali för att bistå arbetet med att återupprätta fred och stabilitet. Däribland en svensk styrka på upp mot 160 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista