Giorgi Margvelasjvili är mest känd som filosofiprofessor och för sin hobby att sticka strumpor. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges radio

Giorgi Margvelasjvili ny president i Georgien

2:07 min

Det blir en universitetsprofessor i filosof som tar över som Georgiens president. När nästan alla röster räknats har Giorgi Margvelasjvili fått över 60 procent av rösterna. Hans första officiella resa som president är redan beslutad.

– Ja, det blir Vilnius dit jag åker som första officiella resa och det är den bästa starten för varje politisk ledare för vi träffar alla europeiska ledare för ett positivt steg för Georgien att skriva under avtal med EU, säger Giorgi Margvelasjvili, 44-åringen som nu är vald till Georgiens president.

En filosofiprofessor och universitetslektor med kort politisk erfarenhet och mest känd för att han valts ut av premiärministern Bidzjina Ivanisjvili som regeringskoalitionen Georgiens drömkandidat.

Nu kommer president och premiärminister gå mer i takt än under det år när presidenten hetat Mikheil Saakhasvili från nationella rörelsen, partiet som nu är i opposition. Deras presidentkandidat David Bagradze fick drygt 20 procent av rösterna och en andra plats. Han erkände sig redan i går besegrad, men sa också att han var nöjd med att hans parti fått så starkt stöd särskilt som flera av partiets före detta ministrar är häktade och riskerar fängelse.

Samma öde kan komma att drabba den avgående presidenten Saakhasvili. Hans auktoritära stil de senaste åren och flera skandaler, tortyr i fängelser, avlyssning av meningsmotståndare och en mystiskt död premiärminister 2005.

Premiärministern och mångmiljardären har i intervjuer kallat Saakhasvili "ett lik" och sagt att det ska bli rättsliga utredningar. EU har via bland andra utrikesminister Carl Bildt nyligen varnat landets nya ledare för att göra samma misstag som de gamla att utkräva politisk hämnd via domstol.

Maria Persson Löfgren, Tbilisi
maria.persson_lofgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista