Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: Rahmat Gul/TT.

Allt kyligare relation mellan Afghanistan och Washington

1:14 min

I Afghanistan säger regeringen att den tänker släppa fångar som amerikanska militären säger är farliga terrorister.

Därmed väntas den redan kyliga relationen mellan de båda länderna ytterligare försämras.

Washington har skarpt varnat afghanske presidenten Hamid Karzai från att släppa fler än 70 fångar som amerikanska militären säger varit inblandade i bombtillverkning och attacker mot dess soldater.

Men nu kommer signaler om att Karzai har bestämt sig - fångarna ska snarast släppas eftersom det inte finns tillräckliga bevis för att ställa dem inför rätta.

Ett frisläppande riskerar att allvarligt skada den redan ansträngda relationen mellan länderna.

För Washington blir det politiskt svårt att motivera fortsatt militärt engagemang i Afghanistan om regeringen i Kabul inte framstår som helhjärtat engagerad i kampen mot talibaner.  

Bakom den allt djupare förtroendekrisen finns också Karzais vägran att underteckna ett strategiskt säkerhetsavtal med Washington, ett avtal som ett traditionellt afghanskt råd, en loya jirga, förra året entusiastiskt välsignade.

Med ett sådant avtal skulle ett begränsat antal amerikanska soldater stanna kvar i Afghanistan och garantera att inte talibanerna återtar makten.

Tidningen Washington Post citerar i dag källor som bedömer att Karzai inte kommer att underteckna avtalet före presidentvalet i Afghanistan i april.

Washington säger att man behöver ett undertecknande omedelbart, annars kan resultatet bli det så kallade noll-alternativet, alltså inga amerikanska soldater kvar alls.  

Många är förbryllade över Karzais vägran att skriva under, eftersom mycket av den internationella närvaron och biståndet i Afghanistan hänger på att en miniminivå av säkerhet upprätthålls.

Om alla amerikanska soldater dras tillbaka kommer regeringen i Kabul att snabbt kollapsa, och talibaner ta över stora delar av landet, tror amerikanska underrättelsekällor.  

En del tror att Karzais vägran att skriva under - i strid mot en del men inte alla av sina egna rådgivare - beror på personlig ilska mot Washington, eller på att han vill stärka sin framtoning som afghansk nationalist.

Karzai uppges också vara övertygad om att den amerikanska varningen om ett noll-alternativ är en bluff, att Afghanistan är för viktigt för att USA ska överge det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista