Stora förhoppningar på fred mellan Fatah och Hamas

2:12 min

I går kom det oväntade beskedet om ett försoningsavtal mellan Fatah-ledda palestinska myndigheten i Ramallah och Hamas-ledningen i Gaza. I Uddevalla hoppas palestinierna Anouar Chaath och Nadal al-Saqqa att detta leder till en riktig försoning.

– Jag hoppas att det blir bra, säger Anouar Chaath som kom till Sverige för fyra månader sedan.

Varför då?

– Så folk får leva i fred, så att vi kan återgå till vardagen. Det räcker med blod nu.

Han berättar om spänningarna mellan de båda rivaliserande palestinska grupperna Fatah och Hamas. För snart sju år sen tog Hamas kontrollen över Gaza, samtidigt som Fatah tog kontrollen Västbanken.

Anour Chaats sympatier har funnits hos Fatah och för det har han och hans växlingskontor i Gaza utsatts för olika former av trakasserier av Hamas som anklagat honom för att tvätta pengar åt Fatah i Västbanken.

Det var därför han flydde hit till Sverige och Uddevalla för fyra månader sedan via Egypten. Han står och tittar på några kompisar som spelar fotboll på konstgräsplanen. Intill står Nadal al-Saqqa som precis som Anouar Chaat kommer från Khan Younis i södra Gaza.

– Jag hoppas att det blir en riktig uppgörelse mellan båda parter. Men jag tror bara realistiskt på det till fem procent. Till 95 procent tror jag alltså inte på det, säger Nadal al-Saqqa.

– Det finns anhängare till både Hamas och Fatah som skulle tjäna på om det inte blev någon uppgörelse.

Nadal al-Saqqa har pratat med sin familj som är kvar i Khan Younis i södra Gaza om försoningsavtalet.

– Folk vill ha uppgörelsen men vågar inte tro att det ska kunna bli verklighet, säger han.

När vi står och pratar kommer Ahmed Abu-Bead. Under några år bodde han i Norge men de senaste fyra åren har han bott i Gaza och Khan Younis.

För ett halvår sedan lämnade han Gaza bakom sig och försöker skapa ett nytt liv här i Uddevalla. Och precis som andra palestinier följer han nyhetsutvecklingen noga där det talas om att palestinska val kan komma att hållas inom ett halvår. Men hans dröm är att de praktiskt taget stängda gränserna öppnas - åtminstone gränsövergången Rafah mot Egypten.