Israel stoppar fredssamtal med palestinierna

2:07 min

Israel stoppar nu fredssamtalen med palestinierna tillfälligt efter överenskommelsen i går mellan Fatah och Hamas.

Den israeliska utrikesministern Avigdor Lieberman säger i dag att försoningsöverenskommelsen mellan de palestinska grupperna Fatah och Hamas omöjliggör en fredsöverenskommelse mellan israeler och palestinier, enligt flera nyhetsbyråer.

Också USA har uttryckt oro över att överenskommelsen kan försvåra fredsprocessen.

Men den palestinska delegationen i Gaza anklagar Israel för att sabotera fredsförsöken.

– När vi är splittrade säger den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu att han inte kan nå fred eftersom ha inte hittar nån palestinier som representerar alla, och när vi är enade säger han att han inte heller kan skapa fred, säger Mustafa Barghouti på en presskonferens i Gaza.

– Enligt min åsikt är det premiärminister Netanyahu som är problemet, han har valt bosättningar framför fred, och ockupation framför fred, säger Barghouti.

Efter att de palestinska grupperna Fatah och Hamas i går nådde en överenskommelse om att bilda en nationell samlingsregering inom fem veckor har den israeliske premiärministern anklagat den palestinske presidenten Mahmoud Abbas för att välja Hamas framför fred.

I en annan del av Gaza inleder Hamas-politikern Mahmoud al-Zahar intervjun med att citera Koranen. Han har varit utrikesminister i en tidigare Hamasregering. Medan Fatah och PLO förhandlar om fred med Israel erkänner Hamas inte Israel som stat, men Mahmoud al-Zahar tycker inte att Hamas har något ansvar för fredsförhandlingarna med Israel.

– Det är Fatahs problem, vi är emot deras attityd, vi tycker inte att de ska förhandla utan göra motstånd, säger han och från Hamas sida kommer vi inte att ändra vår ståndpunkt överhuvudtaget.

Men många palestinier hoppas att deras ledare ska kunna lägga splittring och våld bakom sig, en av dem är Samira Abd al-Karim al-Luzn.

– Det är folket som är offren och som betalar priset, genom arbetslöshet och ekonomiska svårigheter, vi här i Gaza är isolerade säger Samira, och det är tid att de palestinska grupperna försonas på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista