Överåklagare Marianne Ny vid en presskonferens där Stockholms tingsrätt beslutat att inte häva häktningsbeslutet för Julian Assange (till höger). Foto: Roger Vikström/TT och Gian Paul Lozza/AFP/Sunshine press production

Svagt intresse för Assangebeslut i Storbritannien

"USA har vridit om armarna på Sverige"
1:12 min

I Storbritannien var reaktionerna svala efter dagens beslut i Stockholms tingsrätt att Julian Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Många i landet har tröttnat på dödläget i fallet och flera av de stora tidningarna rapporterade knappt om Assange i dag.

Utanför Ecuadors ambassad i London var det bara fyra sympatisörer till Assange på plats när tingsrätten kom med sitt beslut i kväll. Det var betydligt fler poliser, fler än normalt.

Ett av Assange trognaste fans är Valerie Brown som tar sig till ambassaden så fort hon är i London. Hon var besviken efter tingsrättens utlåtande.

– USA har vridit om armarna på Sverige så vi är inte överraskade, säger Valerie Brown som inte har så mycket hopp kvar.

I Storbritannien är många trötta på historien om Assange och de som har en åsikt är framför allt irriterade på att det kostar så mycket pengar att polisbevaka ambassaden. Hittills drygt 70 miljoner kronor.

Flera stora tidningar som The Daily Telegraph, The independent och The Times rapporterade knappt om dagens dom i Stockholms tingsrätt som hade kunnat leda till att Assange lämnat ambassaden vi ett annat utfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".