Stort stöd för armén i västra Jerusalem

2:36 min

I Gaza har mer än 740 palestinier dödats sedan drygt två veckor tillbaka. Sedan markoffensiven inleddes förra veckan har 34 israeler dödats, de flesta soldater. I judiska västra Jerusalem är stödet för armén stort. Vår utsända träffade Andrea och Russy som på huvudgatan samlar pengar för att skicka uppmuntrande paket och hälsningar till soldaterna.

– Vi donerar paket med mat, strumpor, deodorant och annat till soldaterna som tjänstgör i Gaza, säger Andrea.

– De lämnade sina hem för att rädda Israel, för att försvara vårt heliga land, säger Russy.

På bordet framför dem ligger vykort föreställande soldater, papper och tuschpennor så den som vill kan skriva en hälsning. Det kommer in mycket pengar, berättar dem, många är villiga att stödja soldaterna. Pengarna förvaras i en plåtburk som pryds av ett tryck med tv-figuren Svamp Bob.

Alla känner någon soldat i kriget, Russy berättar att hon vet en som dog.

– Jag var i hans hem i går, vi satt på golvet och grät.

Andrea säger att hennes pojkvän tjänstgör i Gaza, han är förberedd  och vet vad han gör säger hon, förhoppningsvis kan han försvara oss.

I västra Jerusalem är den utbredda uppfattningen att offensiven är berättigad, "vi måste få försvara oss", säger man. Vissa beklagar att civila dött men det är Hamas fel som använder civila som mänskliga sköldar.

Längre bort står Yusráel, som nyligen flyttat hit från USA, han är stolt över de Israeliska soldaterna säger han.

– Jag är extremt stolt, de riskerar sina liv, gör mer än vad de behöver för att också kunna spara liv hos de som försöker döda oss, det är absurt men sant, säger han.

Längre ner på gatan står en blodgivarbuss, det är kö. Två vänner, som båda heter Hodaya, har precis lämnat blod.

– Vi lämnar blod till våra skadade soldater, vi har hört att det inte finns tillräckligt med blod så vi bestämde oss för att komma och ge vad vi kan.

– Vi älskar dem och vill göra det bästa vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista