Tidningarna kräver tuffare tag mot Putin

1:26 min

Chefredaktörer för drygt tio ansedda tidningar runt om i Europa, bland annat Dagens Nyheter, uppmanar i dag EU:s politiska ledning att sätta stopp för Rysslands president Vladimir Putins aggressivitet.

Det är det pågående kriget i Ukraina som upprör författarna för uppropet. De vill bland annat att vapenleveranser ska stoppas och att ekonomiska och politiska sanktioner ska införas.

– Det finns en känsla av att situationen i framförallt Ukraina har gått väldigt långt. Det är ett farligt läge där Europas länder måste gemensamt markera att "hit men inte längre, det här är inte acceptabelt", säger Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter.

Peter Wolodorski har tillsammans med ledande tidningar i bland annat Frankrike, Spanien, Tyskland och Litauen skrivit under ett upprop för att EU ska agera hårdare mot Rysslands president Putin efter hans agerande i Ukraina.

Det finns en rädsla hos grannländer till Ryssland som har en historia av ockupation från Sovjetunion att det är dem som står på tur efter Ukraina, säger Peter Wolodarski som menar att det därför är viktigt att EU blir hårdare mot Ryssland nu.

– Riskerna är att Vladimir Putin tolkar detta som ett uttryck för svaghet från EU:s sida. Det finna andra länder som är väldigt oroliga för att omvärlden ger en slags signal om att det är acceptabelt det han har gjort i Ukraina och att han då även skulle kunna attackera dem. Där måste man dra upp en väldigt tydlig gräns, detta kommer aldrig att accepteras.

Men att uppropet som publiceras i tidningar runt om i Europa skulle ha en verklig påverkan tvivlar Peter Wolodarski på.

– Jag tror inte att det kommer förändra situationen, men det kan uttrycka ett viktigt moraliskt stöd, framförallt för Ukraina, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista