Gaza: Uppmanades fly dit granaterna sedan föll

2:24 min

I Gaza attackerades över 80 mål i natt, bland annat en FN-skola i centrala Jabalya. Minst 15 människor dödades i attacken och över 90 skadades, rapporterar vår utsände på plats.

En flickskola i centrala Jabalya. På skolgårdsmuren färgglatt målade bilder av glada barn och djur, men mitt i allt, gapande hål från stridsvagnars granater. Flera av skolans byggnader raserade.

På skolgården syns blodindränkta kuddar och täcken, rester av bröd och dryck sönderslitet, utspritt och blandat med pölar av blod. 23-åriga Ahmed var på toaletten när den första granaten föll.

– Jag stod i badrumsdörren när den första granaten träffade badrummet, den där granaten, säger Ahmed och pekar mot den söndertrasade betongen.

– Jag hörde hur människor skrek, sen kom det nya granater. Vi sprang och hittade döda människor, kvinnor, män, barn. De var sönderslitna, som köttbitar.

3137 människor hade tagit sin tillflykt till skolan. De flesta kom från de raserade samhällena Beit Hanon och Beit Lahia i norra Gaza.

Många av dem är lantbrukare som tagit med sig sina åsnor och hästar som nu ligger döda på marken med gapande elaka sår. En kvinna är förtvivlad. Hon har förlorat sina anhöriga.

– Vi skulle ju vara trygga här, säger hon.

– De lät oss inte stanna i våra hem. De samlade oss i den här skolan för att döda oss.

En kvinna går förvirrat runt. I famnen har hon ett litet barn, men hon kan inte hitta sitt andra barn. Hon är förtvivlad. Abu Imad Swailem har tröttnat på att flytta runt, på att aldrig vara säker. Han bryter ihop när vi frågar var han ska ta vägen nu.

FN-skolan i Jabalya är den senaste i raden av civila mål som attackerats här i Gaza. Den ligger i en del av Jabalya dit människor uppmanats fly av Israels armé.

Medan utrikesministrar misslyckas med att få till en vapenvila fortsätter människor att dö. Skolan i Jabalya är bara ett exempel.

Sjukhusen får in en aldrig sinande ström med patienter och ständigt sker nya bombningar, nya attacker, nya flygblad med uppmaningar att fly till andra områden. Men det finns inga områden som är säkra i Gaza längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista