1 av 2
Tiotusentals kurder flyr Isis över gränsen mot Turkiet. Foto: AP/TT.
2 av 2
Foto: Ilyas Akengin/TT.

Tiotusentals flyr Isis - uppgifter om massakrer

2:11 min

Tiotusentals kurder flyr just nu till Turkiet från Norra Syrien där extremistgruppen Isis har inlett en offensiv, enligt uppgifter till BBC handlar det om uppemot 66 000 människor som tagit sig över gränsen.

Under dagen har det samtidigt hörts jubel i Turkiet efter att de turkiska diplomater som hållits som gisslan av Isis släppts och återvänt hem.

Isis-skräcken har under de senaste dygnen fått tiotusentals människor på flykt över gränsen till Turkiet. Tidiga uppgifter gjorde gällande att det handlade om cirka 45 000 människor, på bara ett dygn. Sent på lördagseftermiddagen rapporterade BBC om siffror på uppemot 66 000 människor.

– Isis dödar varje civilperson de påträffar i byarna, sa en lokal radiojournalist till nyhetsbyrån Reuters från den kurdiska staden Kobani i norra Syrien.

Journalisten sa att han kunde se tusentals människor som väntade på att få komma över gränsen, och bekräftade att det förekommit massakrer i byarna. Han hade själv dokumenterat 34 människors död. Folk flyr nu istället för att stanna och dö, sa den lokale radiojournalisten.

Det var i tisdags som Isis inledde en offensiv för att utplåna allt kurdiskt, som ögonvittnen säger.

Med överlägsen vapenarsenal tvingade de bort de lokala lättbeväpnade kurdiska styrkorna från 100 byar och i natt avancerade Isis mot staden Kobani, vilket har lett till massflykten och rop på hjälp.

Samtidigt med denna allvarliga nöd, har Turkiet i dag firat det lyckliga slutet på landets värsta gisslandrama någonsin. De 49 turkiska diplomater som suttit gisslan hos Isis sedan i juni har släppts.

Men det ställs många obehagliga frågor kring hur detta gick till. Premiärminister Daoudtoghlu och president Erdogan har levererat olika förklaringar om kontakter och underrättelseoperationer, vilket lett till spekulationer om vad Turkiet kan tänkas ha lovat Isis i utbyte mot sin gisslan.

Turkisk tv hävdar att inga pengar betalats. Det finns också rapporter om att Isis ledare, den så kallade kalifen, har sagt att gisslan släpptes som belöning för att Turkiet inte gått med i korsfararalliansen.

Turkiet är en motvillig medlem av USA:s koalition mot Isis och har länge kritiserats för att ha låtit Isis terrorister fritt åka in och ut ur Syrien via Turkiet.

Men just i dag ska över 200 kurdiska milismän ha fått gå över gränsen från Turkiet in i Syrien för att slåss mot Isis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista