Ny grupp i Syrien hot mot väst

I Syrien finns en nystartad militant grupp som utgör ett mer direkt hot mot USA och Europa än Islamiska staten (IS). Det skriver The New York Times.

Det finns få kända uppgifter om gruppen Khorosan, som tros vara den grupp i Syrien som är mest inriktad på att utföra terrorattentat mot USA eller amerikanska mål utomlands, skriver tidningen med hänvisning till källor inom USA:s underrättelse- och säkerhetstjänster.

Khorosan leds av Muhsin al-Fadhli som tillhört al-Qaidas innersta krets. Enligt utrikesdepartementet i Washington stod han Usama bin Ladin nära och var en av de få som kände till 11-septemberattackerna i förväg.

Medlemmar tros vara tidigare al-Qaidaanhängare från Mellanöstern, södra Asien och Nordafrika, inriktade på terrordåd med dolda sprängmedel.

Nationella underrättelsechefen James Clapper sade i veckan att i fråga om hot mot USA så "Kan Khorosan utgöra lika stort hot som IS".

Islamiska staten anses mer inriktad på att säkra ett territorium än på att attackera väst. En del säkerhetsexperter anser att den intensiva uppmärksamhet som riktats mot IS har förvrängt bilden av det terrorhot som uppstått ur kaoset i Syrien. I stället utgör traditionella terrorgrupper som Khorosan och al-Nusrafronten ett mer direkt hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista