Syriska flyktingar samlas vid gränsen mot Turkiet. Foto: AP/TT.

FN: 200 000 kurder kan vara på väg mot Turkiet

2:58 min

Tiotusentals kurdiska flyktingar fortsätter att strömma in i Turkiet, undan terrororganisationen Isis framfart i norra Syrien. FN befarar att uppemot 200 000 människor kan vara på väg över gränsen de närmaste dagarna.

De syrisk-kudiska flyktingarna tar sig genom det taggtrådsstängsel som skiljer Syrien och Turkiet, de turkiska soldaterna låter människorna passera.

Enligt FN handlar det om uppemot 70 000 människor som passerat gränsen de senaste 24 timmarna. Flyktingarna vittnar om byar som intagits av Islamiska statens styrkor och brutala avrättningar i kurdiska byar.

Det cirkulerar även uppgifter om att strider pågår mellan kurdiska soldater och Isis i den syriska regionen Kobani, vid gränsen mot turkiska Kurdistan, som utgör hem för cirka 500 000 kurder.

PKK:s väpnade gren i Syrien, PYD, har ett starkt fäste i regionen Kobani, och har länge kunnat hålla ställning mot Islamiska staten. Just nu utgör Isis dock ett ännu större hot än tidigare i regionen, och det talas om att Isis har ett militärt övertag på plats.

FN och Turkiet har redan inlett uppförandet av två flyktingläger på den turkiska sidan av gränsen, samtidigt som läget är spänt eftersom många syrisk-kurdiska har en misstänksamhet gentemot Turkiet.

Oroligheter mellan flyktingarna och turkisk polis och militär har förekommit i Turkiet.

De stora mängder människor som kommit de senaste dygnen tvingas bo under provisoriska förhållanden. Många får förlita sig på civilsamhällets insatser i den kurdiskt dominerande region i Turkiet som flyktingarna kommer till när de tar sig över gränsen.

Det är i dagsläget oklart när de två läger, som är under uppbyggnad i Turkiet, kan stå klara. Samtidigt säger FN att mer än 200 000 flyktingar kan vara på väg över gränsen de närmaste dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista