Foto: TT.

Brittiska underhuset: Ja till erkännandet av palestinsk stat

1:47 min

I Storbritannien beslutade parlamentet sent i går kväll att uppmana regeringen att erkänna Palestina som en självständig stat. I debatten hänvisades till den svenska regeringens beslut i samma ämne. Det svenska beslutet har öppnat en historisk möjlighet, sa en av ledamöterna.

– 274 röster för, tolv röster emot. Så motionen har bifallits, sa talmannen i parlamentet när omröstningen avslutats en stund föret midnatt i går kväll.

Det var alltså en mycket stark majoritet som röstade för att erkänna Palestina som en självständig stat. Men det beror delvis på att en lång rad ledamöter avstod från att delta i debatten och omröstningen.

Beslutet innebär inte ett omedelbart erkännande. Den här typen av process i parlamentet, innebär att parlamentet talar om för regeringen hur den bör agera.

– Men beslutet har en stark symbolisk betydelse och kommer att sätta en mycket stark press på en regering, oavsett färg, sa Grahame Morris.

Han är den parlamentsledamot från oppositionspartiet socialdemokratiska Labour, som står bakom motionen.

– Det är uppenbart, att de isreael-palestinska relationerna har hamnat i ett dödläge, det har också vår politik i frågan. De dödlägena måste brytas, sa Grahame Morris.

Under den långa debatten, förekom flera hänvisningar till den nya svenska regeringens beslut om att erkänna Palestina.

– Vi har ett oöverträffat tillfälle nu när Sverige redan sagt att Palestina ska erkännas. Om vi inte tar det här tillfället i akt, så förlorar vi en verklig möjlighet att föra frågan närmare en fred, sa en av ledamöterna i debatten i går kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista