Kurder får hjälp av Turkiet och USA i sin kamp mot Isis

1:47 min

För första gången sedan den kurdiska staden Kobane belägrades av Isis för en månad sedan, ser nu kurderna ut att få hjälp. Turkiet meddelade för en liten stund sedan att man kommer att släppa in irakiska kurdiska peshmerga till Kobane från Turkiet och i natt släppte amerikanskt flyg för första gången förnödenheter och lättare vapen till kurdiska styrkor som slåss mot Isis.

Turkiets helomvändning kom för bara en timme sedan och har ännu inte kommenterats, turkiets utrikesminister sa nu på förmiddagen att Turkiet kommer att hjälpa irakiska kurdiska peshmerga styrkor att ta sig in i Kobane i Syrien, via Turkiet.

Hittills har Turkiet kritiserats hårt för att man varken bistått kurderna i Kobane eller låtit kurdiska miilismän passera över gränsen.

Turkiet har också starkt avrått USA från att beväpna Syriens kurder, i Turkiet befarar man att kurderna i framtiden kan komma att vända dessa vapen mot Turkisk militär i kampen för ett självständigt Kurdistan.

Men i natt började amerikanska plan att släppa ammunition, vapen och medicinsk utrustning till de kurdiska styrkorna som i en månad försökt försvara Kobane mot den militärt överlägsna extremistgruppen Isis. Detta är en stor hjälp för oss, sa en talesman för de kurdiska styrkorna i Kobane som tackade USA och hoppades på ännu mer hjälp.

Förnödenheterna, bland annat lätta vapen - är inte amerikanska utan har levererats av kurdiska mynidgheter i Irak, men det var USA som tog på sig att släppa ner dem från flygplan. Högt uppsatta amerikanska källor har också sagt att nattens flygleveranser är ett erkännande av de kurdiska styrkornas imponerande motstånd mot Isis framfart. 

USA:s militär har noterat positiva tecken i slaget om Kobane. Isis anses ha gjort stora förluster under den gångna helgen bland annat till följd av amerikanska flygattacker. USA:s militär varnar samtidigt för att Kobane ännu kan falla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista