Israels amabassadör Isaac Bachman. Foto: TT.

Israel kallar hem ambassadör i Stockholm

1:31 min

Israel kallar hem sin ambassadör Isaac Bachman i Sverige för överläggningar, uppger den israeliska tidningen Haaretz. Det är en protest mot det svenska erkännandet av en palestinsk stat.

Enligt tidningen säger en tjänsteman vid utrikesdepartementet i Jerusalem att ambassadören kommer att vara kvar i Jerusalem tills vidare. Israels utrikesminister Avigdor Lieberman säger att Israel överväger att nedgradera de diplomatiska kontakterna med Sverige genom att permanent ta bort ambassadören, enligt samma tidning.

– Det här återspeglar verkligen vår irritation och förtret över detta kontraproduktiva beslut, vilket inte bidrar till en återgång i (freds)förhandlingarna, säger Emmanuel Nachshon, talesman för israeliska UD, till nyhetsbyrån AFP.

Ambassadören Isaac Bachman säger att Israel inte vill bli osams eller bryta förbindelserna med Sverige, men visa sitt missnöje.

- I det här fallet måste vi uttrycka vår åsikt skarpt och tydligt, men jag hoppas förbindelserna snart återgår till det normala, säger han till Expressen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) känner till uppgifterna, men säger att hon inte har fått dem bekräftade.

– Stämmer det, så är det inte helt oväntat. Israel använder sina diplomatiska politiska verktyg. Men det är klart att det är olyckligt, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.

I ett mejl till Ekot skriver Wallström, via sin pressekreterare, att hon har respekt för Israels kritik även om hon inte delar den.

"Det händer att ambassadörer kallas hem för konsultationer. Det är en del av den diplomatiska verktygslådan. Jag är övertygad om att våra två länder har ett gemensamt intresse av att upprätthålla och stärka våra goda bilaterala förbindelser. Jag ser också fram emot att träffa min israeliske kollega – vi talades vid efter tillkännagivandet i regeringsförklaringen", skriver Wallström.

Reaktionen från Israels sida är inte helt oväntad, säger Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg.

– Det skulle vara märkligt om Israel skulle låta något sådant här, som man är så starkt emot, låta gå opåtalat. Det är en stark markering, sedan får vi se vad det innebär vidare, säger Agneta Ramberg.

Ekot har försökt att nå svenska UD för en kommentar, men de vill inte kommentera uppgifterna i nuläget.

Sveriges regering fattade alltså i dag beslutet om att erkänna Palestina som stat. Utrikesminister Margot Wallström menar att de folkrättsliga kriterierna är uppfyllda. Det är redan 134 länder i världen som erkänt Palestina och Sverige blir det 135:e. Margot Wallström och regeringen säger att det stärker jämlikheten mellan Palestina och Israel inför kommande fredsförhandlingar.

– Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess och vi vill ge vårt stöd till de moderata krafterna bland palestinierna som snart åter måste sätta sig vid förhandlingsbordet, säger Wallström.

Kritiken att det saknas kontroll över territoriet tillbakavisar Wallström genom två tidigare svenska exempel: Sverige erkände Kroatien 1992 och Kosovo 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista