Oro för ökade religiösa motsättningar i Jerusalem

2:08 min

Spänningarna mellan israeler och palestinier tilltar efter attacken i en synagoga i morse, som krävde fyra bedjande judars liv. Nu ökar också oron för större religiösa motsättningar. Stora delar av omvärlden fördömer dådet och för någon timme sedan släpptes de första bilderna inifrån den attackerade synagogan.

Stora blodpölar, blodindränkta böcker, krossade glasögon och långa, breda, blodiga släpspår på golvet. Bilderna som Jerusalem Post publicerat visar också febril polisaktivitet och vita liksäckar.

Nu under eftermiddagen har brottsplatsen istället blivit begravningsplats, där hundratals samlats för att sörja och visa sin avsky för dådet.

Attacken mot synagogan tidigt i morse är den dödligaste på flera år i Jerusalem och medan islamistiska Hamas hyllade attacken fördömdes den av palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Även om attacken chockade, kommer den knappast som någon överraskning. Ända sedan tre israeliska tonåringar dödades på Västbanken i juni har oroligheter och incidenter avlöst varandra och närt nytt hat. Inte minst Gazakriget i somras, nya planerade bosättningar och nu senast konflikten om vilka som ska få tillträde till Tempelberget där al-Aqsamoskén ligger. 

De senaste veckorna har det nästan dagligen skett våldsamma demonstrationer med stenkastning som säkerhetsstyrkor besvarat med tårgas, chockgranater och gummikulor. 

Israel säger att morgonens dåd kommer att besvaras hårt. Redan har familjerna till gärningsmännen gripits och deras hem i palestinska östra Jerusalem har spärrats av, liksom stora delar av deras stadsdel.

Konflikten om Tempelberget och attacken mot synagogan är två händelser som skapat oro för att konflikten mellan israeler och palestinier nu är på väg att utvecklas till en mer religiös konflikt.

Också utrikesminister Margot Wallström säger att hon är oroad över utvecklingen.

– Vi har ju sett sammandrabbningar och oroligheter tidigare som har byggt upp mot vad som nu ser ut som en rörelse mot en religiös konflikt. Det underblåser den här konflikten, och det hör man på reaktionerna som blir väldigt hårda, också från Israels håll. Det här är allvarligt och jag tror att alla känner sig oroade över utvecklingen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista