Oro för nytt våld i Jerusalem

11 min

Oron för nytt våld är stor, både bland israeler och palestinier efter gårdagens terrorattack mot en synagoga, då fem personer miste livet. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovade i går kväll att ”snabbt svara på dessa hårdhänta och brutala mord”. Ambassadören för den palestinska myndigheten i Sverige, Hala Fariz, säger att det är våldet från Israel och bosättare som föregått attacken.

Flera personer skadades i sammandrabbningar mellan bosättare och palestinier i går kväll, till följd av gårdagens attack mot en synagoga där fem personer dödades – den dödligaste attacken i Jerusalem sedan 2008.

Under en presskonferens i går kväll sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att hemmen till de två palestinska män, som låg bakom attacken i går, skulle förstöras. Han talade också om ökad säkerhet och säkerhetsministern planerar att lätta på restriktionerna för att bära vapen i självförsvar.

Attacken fördömdes under gårdagen av palestiniernas president Mahmoud Abbas. Även ambassadören för den palestinska myndigheten i Sverige, Hala Fariz, fördömer attacken – men säger att den föregåtts av provokationer från Israels sida.

– Attackerna från Israels sida började inte nu, de har pågått dagligen av bosättare och militär. Man måste komma ihåg att vi inte har någon som helst kontroll över Jerusalem. Området ligger helt i Israels makt. Den israeliska armén utövar extremt våld mot palestinier som protesterar. De skjuter för att döda, och dödar utan att ställa frågor, säger hon.

Israel har meddelat att svaret på attacken kommer vara hårdhänt. Men Hala Fariz menar att Israel redan är hårdhänt dagligen.

– En ockupation är ingen dans på rosor. Ockupation innebär terror, våld och noll värdighet för människorna som lever under förtrycket, säger hon.

Svenska Ilya Meyer, befinner sig i Jerusalem dit han ofta reser till sin familj som bor där. Han är inte förvånad över gårdagens terrorattack.

– Folk säger att det bara är att räkna dagarna eller timmarna till nästa dåd, för det kommer att hända. Man är försiktigare på offentliga platser, man stannar inte bilen för nära en annan bil, man står inte för nära trottoarkanten vid en busshållsplats, säger Ilya Meyer.

Han säger också att stämningen är upprörd.

– Det finns människor som börjar kräva avsevärt hårdare tag, inte bara mot de som begår dessa terrordåd, utan också motåtgärder mot deras familjer – för att försöka förhindra att andra ska begå samma dåd, säger Ilya Meyer.

Palestiniern George Zeidan, boende i östra Jerusalem, är maratonlöpare men vågar inte ge sig ut att springa. Han är rädd för hämndattacker.

– Jag är orolig och måste planera noga var jag än ska, säger han.

Han säger att folk är frustrerade, i synnerhet när det gäller situationen kring al-Aqsamoskén, och den senaste tidens protester från judiska högeraktivister – som vill ha mer tillgång till det för muslimer och judar heliga tempelberget i Jerusalem.

– Om du hör palestinier hylla mordet på en israel, så är det inte för att de egentligen vill att människor ska dö – utan för att de känner sig som en under dog. Vi tycker att det känns som att det krävs hundra döda palestinier för att någon ska uppmärksamma att även vi lider, säger George Zeidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista