Ny rapport ska avslöja CIA:s förhörsmetoder

Sexuella hot och kontroversiella förhörsmetoder förväntas avslöjas i en ny rapport om CIA:s metoder på misstänkta terrorister. Nu har säkerheten höjts på flera amerikanska ambassader runt om i världen i fruktan för våldsamma reaktioner. 

Rapporten ska publiceras under tisdagen och har tagits fram av den amerikanska senaten. Rapporten har tagit flera år att sammanställa och ska vara en genomgång av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s förhörsmetoder efter terrorattackerna den 11 september 2001.

George W Bush gav efter attackerna CIA befogenhet att genomföra nya ”förstärkta förhörsmetoder”, något som kritikerna kallat en omskrivelse för tortyr. En kontroversiell förhörsmetod som användes var bland annat skendränkning.

I rapporten ska de framgå att CIA i flera fall gick längre än vad de nya förhörsmetoderna tillät, uppger Reuters.

En fånge ska ha hotats med en elborr. En annan fånge hotades sexuellt med ett kvastskaft, uppger Reuters.

Bush stängde ner flera av programmen innan han lämnade posten som president. Barack Obama stoppade dem helt 2009.

En av slutsatserna i rapporten är att informationen som framkom genom förhörsmetoderna hade gått att få fram utan tvångsåtgärder. Men den slutsatsen har mött stark kritik, flera menar att metoderna gav viktig information som inte hade framkommit annars.

Det som nu ska publiceras är en 500 sidor lång sammanfattning, på den mer än 6000 sidor tjocka rapporten.

Nu har flera amerikanska ambassader runt om i världen höjt säkerheten inför publiceringen av rapporten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista