Foto: Peter Dejong/AP/TT.
Geert Wilders. Foto: Peter Dejong/AP/TT.

Geert Wilders åtalas för hets mot folkgrupp

Geert Wilders gjorde kränkande uttalande om marockaner
1:05 min

I Nederländerna åtalades i dag ledaren för det högerextrema och främlingsfientliga Frihetspartiet. Han misstänkt för hets mot folkgrupp. Det handlar om Geert Wilders som gjorde uttalanden om marockaner inför dom nederländska lokalvalen i vintras.

I slutspurten av den nederländska valrörelsen höll Geert Wilders ett valtal i mars. Wilders frågade då dem som lyssnade på honom om dom ville ha färre eller fler marockaner i sin stad och i Nederländerna. När de då ropade "färre, färre", så blev hans svar: "vi kommer att ordna det".

”Vi” är i det här fallet det främlingsfientliga och högerextrema Frihetspartiet.

Händelsen i Nederländerna spred sig snabbt och över 6 000 anmälningar gjordes. I dag kom åklagarens besked och det blir åtal för hets mot folkgrupp.

Enligt åklagaren kan politiker gå långt i sina uttalanden eftersom det är en del av yttrandefriheten. Men yttrandefriheten begränsas, enligt åklagaren, av förbudet mot diskriminering.

Själv säger Wilders i en kommentar att han bara sa vad miljoner människor tänker.

Inget datum för rättegången är satt, men den lär få mycket uppmärksamhet. Inte minst därför att Frihetspartiet har mycket höga opinionssiffror i mätningarna.

Geert Wilders är känd för sina uttalanden och har till exempel jämfört Koranen med Hitlers Mein Kampf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".