FN-flagga
Foto: Hermann J. Knippertz/TT

Ingen palestinsk FN-resolution

2:05 min

Den palestinska resolutionen om att Israel ska tvingas avbryta ockupationen av Västbanken och östra Jerusalem röstades ner i FN:s säkerhetsråd. Målet med förslaget var bland annat ett fredsavtal inom ett år.

Åtta av säkerhetsrådets 15 medlemsländer röstade för det palestinska förslaget, det krävs nio röster för att få ett förslag att gå igenom.

Förslaget lades fram av Jordanien, som är det enda arablandet i säkerhetsrådet. Det innebar bland annat nya förhandlingar som skulle basera sig på de gränser som gällde innan Israel ockuperade Västbanken, östra Jerusalem och Gaza i samband med 1967 års krig.

Resolutionen krävde att Israel drar tillbaka sina styrkor helt från ockuperade palestinska områden, alltså Västbanken och östra Jerusalem och att en Palestinsk stat ska bildas senast 2017 och en fredsöverenskommelse inom ett år.

USA röstade emot förslaget med hänvisning till att det inte tog tillräcklig hänsyn till Israels säkerhetsbehov och Israels FN-ambassadör Israel Nitzan var hård i sina omdömen.

– Palestinierna hittar alla möjliga tillfällen att undvika direkta förhandlingar med Israel. Nu kommer de till säkerhetsrådet med ett absurt ensidigt förslag. Jag har nyheter för palestinierna, ni kan inte agitera och provocera fram en egen stat, sa Israels FN-ambassadör.

Ryssland och Frankrike var två länder som röstade för förslaget. Den franske FN-ambassadören beklagade efter omröstningen att det inte gick att komma överens men sa att ansträngningarna kommer att fortsätta, att det är vår skyldighet att försöka igen.

Även om det palestinska förslaget i natt hade fått de nio röster som krävs för att ett förslag ska gå igenom, så hade USA använt sin vetomakt och därmed stoppat förslaget iallafall. Så även om palestinierna genom Jordanien säger att de tänker lägga fram ett nytt förslag inom de närmaste veckorna, när flera av säkerhetsrådets medlemmar bytts ut, så tyder det mesta på att inte heller det förslaget kommer att gå igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista