Tusentals muslimer fångade i Burma

2:05 min

I Burma hålls hundratusentals muslimer fångna sedan två år. Förutom mat från World food program släpps ingen in i områdena, inte heller ut.

Hör ett längre reportage i Godmorgon, världen!

Burmas militärregim vill inte ha uppmärksamhet kring lägren där muslimer hålls instängda bakom taggtråd och vakande militär var hundrade meter. Jag stoppas men lyckas senare ta mig in i ett av lägren och träffa Jamel som berättar att militär ibland går in i lägret och misshandlar och dödar folk.

I det största lägret i Staden Sittwe i norra Burma hålls så många som 140 000 muslimer instängda, enligt källor till Ekot. Ingen av biståndsorganisationerna som förser lägren med mat vågar uttala sig öppet med risk för att slängas ut ur landet.

För två år sedan förekom svåra sammandrabbningar mellan muslimer och buddister och det är sen dess muslimerna hålls instängda, för sitt eget bästa enligt militären.

Det är i norra Burma konflikten mellan buddister och muslimer är som värst och det är där lägren uppstått. Där utgör muslimerna 25 procent av befolkningen. I Burma som helhet utgör muslimerna bara fyra procent. 

Huvudmunken We-na-sa-ra i Sittwes största kloster förklarar att muslimerna är onda människor.

– De vill döda oss buddister, de måste slängas ut ur landet, säger han.

Det är också vad alla jag talar med i Sittwe upprepar.

En folkräkning för att avgöra rätten till medborgarskap pågår just nu i Burma. Av rohingyas, som den muslimska folkgruppen kallas, så krävs det att de kan bevisa att de levt i landet i mer än tre generationer eller att de kom innan britterna tog över hela Burma år 1886.

FN klassar rohingyas som en av världens mest diskriminerade folkgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista