Foto: Oded Balilty/AP samt Evan Vucci/AP.
Foto: Oded Balilty/AP samt Evan Vucci/AP.

Netanyahu tänker besöka USA - Vita huset uppretat

2:30 min

Den israeliske premiärministern Benjamin Nethanyahus beslut att tacka ja till en inbjudan att tala inför den amerikanska kongressen har retat upp Vita huset. Inbjudan kommer från republikanerna och varken de eller Nethanyahu konsulterade Vita huset inför besöket.

När den israeliske premiärministern Benjamin Nethanyahu talade inför kongressens båda kamrar för några år sedan möttes han av applåder. Nu är han inbjuden igen av republikanerna.

Vita huset visste inget i förväg, varken om inbjudan eller att Nethanyahu tackat ja. Det är ett brott mot det diplomatiska protokollet som ingen kan påminna sig har inträffat tidigare.

– Det är praxis att en regeringschef från ett annat land som vill besöka USA koordinerar det med USA:s regeringschef, sa Vita husets talesman Josh Earnest i går.

Tonen är betydligt hårdare i ett uttalande i den israeliska tidningen Haaretz från en anonym och högt uppsatt amerikansk regeringstjänsteman.

– Vissa saker gör man bara inte. Nethanyahu spottade oss i ansiktet för alla att se. Han borde tänka på att president Obama har ett och ett halvt år kvar och att han kommer att få betala för det här, sa regeringstjänstemannen till tidningen.

Vita husets talesman Josh Earnest förklarade att det är republikanerna som får ta ansvaret för att ge den israeliske premiärministern chansen till en plattform som USA:s kongress, strax före det israeliska parlamentsvalet i mars.

Han tillade att det inte ska finnas skuggan av en misstanke att USA vill påverka valet och president Obama kommer inte att träffa den israeliske premiärministern.

Skälet till inbjudan, och skälet till irritationen från Vita huset, är att republikanerna vill ge Benjamin Nethanyahu en möjlighet att plädera för ytterligare sanktioner mot Iran - en infekterad fråga i USA:s kongress. Den republikanske talmannen John Boehner gjorde ingen hemlighet av syftet med inbjudan.

– Vi måste tala allvar om hotet från radikal islam och från Iran, sa han.

President Obama, som inte har gett upp hoppet om en uppgörelse med Iran om att begränsa dess utveckling av kärnteknologi som kan användas för kärnvapen, har hotat med att lägga in sitt veto mot alla försök att skärpa sanktioner mot Iran medan förhandlingarna fortfarande pågår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista