En mamma firar firar Kobanes befrielse med sitt barn i famnen. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
1 av 3
Mamma firar Kobanes befrielse med sitt barn i famnen. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Firande för Kobane nära gränsen. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
2 av 3
Firande för Kobane nära gränsen. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Flyktingar från Kobane hoppas på att kunna åka hem. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
3 av 3
Flyktingar från Kobane hoppas på att kunna åka hem. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Stort firande när IS tappar greppet om Kobane

1:43 min

Den syriska staden Kobane har befriats från IS styrkor, enligt de kurdiska styrkorna som försvarat staden. Enligt USA:s centralkommando är minst 90 procent av staden fri från IS. I Turkiet nära gränsen mot Kobane har det varit ett stort firande i dag.

Studio Ett: Ekot rapporterar från gränsen mellan Turkiet och Syrien

– Det är fest för Kobane precis intill gränsen, här firas att de kurdiska styrkorna nu tagit kontrollen över hela staden, efter en kamp som började då extremistgruppen som själva kallar sig Islamiska staten attackerade byar runt Kobane och närmade sig staden i september förra året:

– Det här är den bästa dagen i våra liv, säger Hajj Ibrahim som tvingades lämna allt då IS kom till hans hemstad, det finns inget bättre än frihet.

– Det är en fantastisk känsla, jag hoppas att vi ska kunna återvända till våra hem snart, lägger Berivan Ali till.

Kobanes öde har varit symboliskt för den kurdiska kampen, för IS och för USA som angripit IS från luften. Under dagen hördes åter stridsflygplan i luften över Kobane.

Men framstegen i Kobane sker till ett högt pris, kurdiska politiker som idag varit inne i staden berättar om raserade hus, förstörda hem och många döda.

USA:s militärledning säger att striderna mot IS är långtifrån över än, samma sak säger Sebahat Tuncel, parlamentariker för det pro-kurdiska partiet HDP. Hon kom idag från Kobane:

– Om vi tror att Kobane är befriat och att vi kan sluta strida mot IS så är det väldigt farligt, det kan bli attacker igen. Alla byar runt staden är inte befriade. Kobane är fritt men kriget och kampen fortsätter säger Sebahat Tuncel.

Fyra års krig i Syrien

Den här artikeln har lyfts fram i samband med att konflikten i Syrien hållit på i fyra år.

Karta: Ekots rapportering från krigets Syrien

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista