Pegidademonstration i Leipzig. När demonstrationerna sprider sig i landet har en splittring uppstått inom rörelsen. Foto: Markus Schreiber/TT.
Pegidademonstration i Leipzig. När demonstrationerna sprider sig i landet har en splittring uppstått inom rörelsen. Foto: Markus Schreiber/TT.

Tunga avhopp för antimuslimska Pegida

1:29 min

Flera medlemmar i den antimuslimska Pegidarörelsen i Dresden styrelse lämnar sina poster. Enligt en avhoppare i protest mot att den förre ordföranden som avgick förra veckan velat ha kvar inflytande. Rörelsen ställer också in sin nästa demonstration.

Den tyska Pegidarörelsen i Dresden har uppenbarligen hamnat i stora problem. I dag meddelade rörelsens nya ansiktet utåt, Kathrin Oertel, att hon och ytterligare fyra medlemmar i Pegidas styrelse lämnar organisationen. Exakt vad avhoppen beror på är oklart.

Enligt en av de som hoppar av sker det i protest mot att den förre ordföranden, Lutz Bachmann, som avgick förra veckan efter att det hade blivit känt att han tidigare bland annat skrivit rasistiska tillmälen på internet, velat ha kvar en ledande position. Den avhoppade säger till tidningen Bild att han inte vill ha något med vad han kallar för Bachmanns "Nazi-Zeug", ungefär nazistuttryck på svenska, att göra.

Han säger också att avhoppen beror på att Pegida inte lyckats distansera sig tillräckligt mycket från Legida, en liknande rörelse i grannstaden Leipzig, som enligt bland annat den lokala säkerhetspolisen haft många fler högerextremister i sina led vid sina demonstrationer.

Pegida hävdar på sin internsida att avhoppet från Kathrin Oertel skulle bero på att hon blivit hotad.

Pegida bildades i oktober förra året och började demonstrera i Dresden mot vad de påstår vara islamisering av västeuropa. Efter några veckor anslöt tusentals personer och vid en av demonstrationerna nyligen kom cirka 25 000 personer. Den antimuslimska rörelsen blev Tysklands i särklass största inrikespolitiska fråga under några veckor.

Vad som nu händer med Pegida är oklart, rörelsen ställer dock in  sin planerade demonstration i Dresden på måndag. Däremot kommer enligt planerna just Legida demonstrera i Leipzig på fredag.

Pegida säger dock på onsdagskvällen att de kommer fortsätta demonstrera längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista