Israeliska soldater vid militärfordon som träffades av en missil från Hizbollah idag. Foto: AP
Israeliska soldater vid militärfordon som träffades av en missil från Hizbollah idag. Foto: AP

Oro för upptrappning mellan Israel och Hizbollah

1:37 min

Oron för en fullskalig konfrontation mellan Israel och Hizbollah stiger sedan två israeliska soldater och en spansk FN-soldat dödades i gränsområdet mellan Israel och Libanon i dag. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel är redo att svara kraftfullt.

De israeliska soldaterna dödades när Hizbollah i förmiddags sköt missiler mot en israelisk militärkonvoj. Ytterligare sju soldater skadades.

Upptrappningen är den allvarligaste på flera år mellan Israel och Hizbollah. Dagens attacker är de senaste i en rad konfrontationer mellan Israel och grannländerna i norr.

I går avfyrades två raketer från Syrien in i Israel och för tio dagar sedan genomförde Israel en dödlig flygattack mot en Hizbollah-konvoj i Syrien. Fem milismän från Hizbollah samt en iransk general dödades i attacken. Iran lovade då att man skulle svara på angreppet.

Enligt israeliska militäranalytiker, väntade sig Israel en reaktion men vissa bedömare säger samtidigt att dagens konfrontation är allvarligare än man befarat och att det nu kan bli svårt att förhindra en upptrappning.

Israels hårdföre utrikesminister Avigdor Lieberman sa att Israel bör svara med oproportionerligt våld.

Många bedömare hävdar att varken Israel eller Hizbollah har intresse av ett nytt fullskaligt krig men det var å andra sidan vad som sas också i somras, om Israel och Hamas, innan Gazakriget bröt ut på allvar.

Hizbollah, som vann stor popularitet i Arabvärlden under kriget mellan Israel och Libanon 2006, befinner sig i dag i en helt annan sits. Hizbollah har förlorat mycket av sitt stöd i arabvärlden efter att milisen valt att strida på Bashar al-Assads sida i det syriska inbördeskriget. Om Hizbollah ger sig in i ett krig med Israel i dag, skulle det ske utan stark arabisk uppbackning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista