En kvinna vars dotter mördats säger att den förra regeringen brydde sig inte om rättsskipning för oss fattiga, men det gör Houthierna. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
1 av 4
En kvinna vars dotter mördats säger att den förra regeringen inte brydde sig om rättsskipning för oss fattiga, men det gör houthierna. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
Sanaa, Jemen. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
2 av 4
Sanaa, Jemen. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
Gamla Sanaa, Jemen. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
3 av 4
Gamla Sanaa, Jemen. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
Houthirebellerna är de enda som klarar av att bekämpa Al Qaeda, säger en grupp män som samlats för att sjunga och tugga den milda drogen qat på fredageftermiddagen. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.
4 av 4
Houthirebellerna är de enda som klarar av att bekämpa Al Qaeda, säger en grupp män som samlats för att sjunga och tugga den milda drogen qat på fredageftermiddagen. Foto: Cecilia Uddén / Sveriges Radio.

Houthirebellerna formellt vid makten

"Varför inte ge houthierna en chans?"
3:01 min

Två veckor efter att de satte presidenten i husarrest och tvingade fram regeringens avgång, har houthirebellerna nu formellt tagit makten i Jemen. Igår tillkännagav de att de upplöser parlamentet och tillsätter ett nationellt råd.

De dramatiska händelserna i ett av världens fattigaste lander är källa till djup oro i omvärlden. USA fördömer maktövertagandet.

Men många jemeniter välkomnar de nya ledarna och hoppas att de ska bekämpa både korruption och Al Qaeda.

Fyrverkerier och glädjeskott i Sanaa igår kväll när houthirebellerna firade sitt maktövertagande.

Nu är kuppen ett faktum, lyder vissa kommentarer, medan många jemeniter rycker på axlarna.

– Vi har ju testat revolution, nationell dialog och det islamistiska Islahpartiet - varför inte ge houthierna en chans, säger en man som parkerar sin motorcykel i gamla stan i Sanaa.

En äldre kvinna berättar att det var houthirebellerna som såg till att hennes dotters mördare hamnade i fängelse för två månader sedan.

– Den förra regeringen brydde sig inte om rättsskipning för oss fattiga, säger hon.

Houthirebellerna intog Jemens huvudstad Sanaa i september förra året. För två veckor sedan satte de presidenten i husarrest och tvingade fram regeringens avgång.

Deras spektakulära framfart har slagit världen med häpnad och skräck.

Vissa jämför dem med Hizbollah i Libanon, liksom Hizbollah är houthierna shiamuslimer, vilket gör att Saudiarabien ser dem som Irans förlängda arm.

Men i Jemen är det ingen som pratar om shia och sunni, och houthirebellernas popularitet bygger på att de lovat rensa upp i den korrupta staten.

De är kraftigt anti-amerikanska, deras främsta paroller lyder Död åt USA, död åt Israel.

Men i Jemen är deras huvudfiende inte USA utan Al Qaeda.

En grupp män som samlats på fredageftermiddagen för att sjunga och tugga qat-blad, säger att houthierna är de enda som är starka nog att bekämpa Al Qaeda.

– Jag är för alla som slåss mot Al Qaeda, utom USA förstås, säger Shafiq Ghurbani.

Men många jemeniter är också oroliga för hur de maktberusade houthirebellerna, ska behandla oliktänkande, kvinnor och minoriteter.

– Den som kommer till makten med hjälp av vapen och blod är ingen jag kan lita på säger en kvinna.

23-årige Abdullah som arbetar på ett av Sanaas turisttomma hotell säger: de har mörka planer för Jemen, de har inte kommit för att rädda oss.

– De är inte här för att rädda oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".