Facebook inför rätta i Wien för brott mot datalagar

1:46 min

Under torsdagen inleds en rättsprocess mot det amerikanska företaget Facebook i en domstol i Österrikes huvudstad Wien.

Det är en österrikisk internetaktivist som bland annat anklagar företaget för att bryta mot europeiska datalagar. Ungefär 25.000 användare har anslutit sig till stämningsansökan.

Internetaktivisten Maximilian Schrems säger i tysk TV, i en av många intervjuer, att hans kamp inte handlar om Facebook eller sociala medier i sig.

– Det är cool teknologi, säger han och menar att man måste skilja på det och de företag som ligger bakom.

Den 27-årige Schrems för sen flera år en rättslig kamp mot Facebook. Dels i Irland, där det amerikanska företagets Europabas ligger och dels nu i hans hemland Österrike.

I huvudsak menar Schrems alltså att företaget bryter mot europeiska datalagar. Bland annat genom hur det sparar användarnas aktiviteter på Facebook och på internet i stort. Han menar också att det är ett brott att europeiska användares data kan föras vidare till dataservrar i USA.

Rättsprocessen i Irland har nu gått till EU-domstolen, som väntas komma med ett första utlåtande i juni i år.

När det gäller processen i Wien som började på torsdagen ska domstolen där först avgöra om Schrems stämningsansökan ens kan tas upp av en österrikisk domstol.

Det menar Facebook inte är möjligt och företaget hävdar också att de håller sig till europeiska lagar. Bland annat genom de överenskommelser som EU har med USA på området.

Schrems menar dock att NSA-avslöjandena 2013 motbevisar det.

Schrems kamp mot Facebook började 2011 när han av företaget begärde att få ut all information som företaget hade sparat om honom.

Han fick ut över 1200 A4-sidor, men tror att det i själva verket handlar om mycket mer.

– Användarvillkoren är så allmänt formulerade att allt passar in i dem, säger Maximilians Schrems.

De 25 000 medanklagarna i rättsprocessen i Österrike hoppas också på ett skadestånd på ungefär 4500 kronor per person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista