Saudiska soldater vid gränsen till Jemen. Foto: Hasan Jamali/TT
Saudiska soldater vid gränsen till Jemen. Foto: Hasan Jamali/TT

Nya bombningar trots eldupphör

Många frågetecken har uppstått
2:27 min

Bara ett halvt dygn efter att de saudiledda flygattackerna mot Jemen sades ha upphört, genomfördes på onsdagförmiddagen nya bombningar mot den jemenitiska staden Taiz.

Bombningarna sker efter att houthirebellerna lyckats ta över en militärbas i staden.

Många frågetecken uppstod igår när Saudiarabien annonserade eldupphör och sa att flygräderna hade uppnått sitt mål. Detta trots att rebellerna inte tvingats backa.

Enligt källor var det USA som tvingade Saudiarabien till eldupphör.

Det var ett slags halvt eldupphör som annonserades igår när Saudiarabien meddelade att flyganfallen över Jemen uppnått sitt mål, att operationen skulle övergå i en politisk fas, men samtidigt förbehöll sig rätten att återuppta attackerna om nödvändigt.

Och det gick bara ett halvt dygn innan staden Taiz bombade nu på förmiddagen efter att houthirebellerna lyckats ta över en militärbas i staden.

Men målet med de saudiledda attackerna har hela tiden varit oklart - liksom den bredare militära strategin.

Bombningarna inleddes för fyra veckor sedan med en vag formulering om att skydda Jemens legitima regering under Abed Rabbo Mansour Hadi.

Men Hadi har inte kunnat återvända till Jemen ännu. Och även om Houthirebellernas infrastruktur allvarligt skadats, så finns det inget som tyder på att rebellerna tvingats avträda områden de erövrat. Huvudstaden Sanaa kontrolleras fortfarande av Houthierna och i hamnstaden Aden pågår strider.

Däremot har Saudiarabien fått hård kritik för den humanitära kris som uppstått, med vattenbrist, el- och mat-brist i Mellanösterns fattigaste land.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO har 940 människor dödats i flygräderna, bland dem civila i ett flyktingläger och 40 mejeriarbetare som hade nattskiftet på ett yoghurtfabrik.

Amerikanska källor i bland annat New York Times antyder att Obamaadministrationen utövade tunga påtryckningar på Saudiarabien för att få tillstånd ett eldupphör.

CIA-chefen John Brennan har varit I Riyadh och utrikesministern John Kerry har talat i telefon med den saudiska regeringen flera gånger de senaste dagarna.

USA har bistått Saudiarabien med underrättelseinformation och logistik, bland annat har amerikanska bränsleflyg lufttankat koalitionens stridsplan.

Men Jemenstriderna har också försatt USA i en svår sits eftersom Saudiarabien ser Jemen som en del i kampen mot rivalen Iran, och kanske här ville testa hur pass starka banden till USA är.

I Saudiarabien finns en djup oro över USAs närmanden till Iran, både inom ramen för kärnenergiöverenskommelsen och bekämpandet av den islamiska staten IS i Irak och Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".