Egyptens president Mohammed Mursi. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
1 av 3
Egyptens tidigare president Mohammed Mursi. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
människorättsadvokaten Mahienour el Masry
2 av 3
En graffitistencil av människorättsadvokaten Mahienour el Masry, som sprayas på väggar som stöd för henne som aktivist. Foto: Cecilia Udden/Sveriges Radio
Mahienour
3 av 3
Mahienour el Massry. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Dödsdomen ska slutgiltigt avgöras

2:28 min

I dag får Egyptens avsatte president Mohamed Mursi reda på om dödsdomen mot honom kommer att fastslås. Han dömdes till döden för två veckor sedan, men liksom alla dödsdomar i Egypten, skickades Mursis dom till stormuftin för ett utlåtande.

Dödsdomen mot Mursi har kritiserats av bland annat EU, USA och FN. Sedan Mursi avsattes för två år sedan, har över 2 600 människor dödats, de flesta sympatisörer till det muslimska brödraskapet.

"Saad al Katatny, Mohamed Mohamed Mursi Eissa al Ayyad..." Så lät det för två veckor sedan när domaren läste upp namnen på över 100 dödsdömda islamister. Bland dem, det förra parlamentets talman, Katatny och den avsatte presidenten Mohamed Mohamed Mursi Eissa al Ayyad.

Om domen slås fast i dag och sedan verkställs, blir Mursi den förste ex-president att avrättas sedan Saddam Hussein hängdes 2006, men till skillnad från Saddam Hussein, kom Mursi till makten genom fria val, Egyptens förste folkvalde president.

Den egyptiska staten har argt tillbakavisat kritik från bland annat USA, EU och FN. Men till och med det statssanktionerade Egyptiska rådet för mänskliga rättigheter, har uttryckt oro över rättssäkerheten i Egypten. I en rapport häromdagen konstaterade rådet att 2 600 människor hade dödats sedan Mursi avsattes.

I siffran ingår 700 polismän och närmare 800 människor som dödades när polis och säkerhetsstyrkor skingrade Muslimska brödraskapets stora demonstrationsläger i augusti 2013, den blodigaste statsledda massakern sedan Himmelska Fridens torg. Enligt det halvstatliga rådet för mänskliga rättigheter, har också över 80 människor dött i häkte eller fängelse under samma period, inrikesministeriet bestrider siffran och säger att det rör sig 36 personer.

Rådet konstaterar också att Egyptens häkten och fängelser överfulla. Det finns enligt rapporten fyra gånger fler människor i häkte än vad som får plats.

De flesta som gripits, fängslats och dömts tillhör eller sympatiserar med det terrorstämplade Muslimska brödraskapet. Men inte alla. I söndags dömdes den unga prisbelönta kvinnliga människorättsadvokaten Mahienour El Masry till 15 månaders fängelser, för att ha deltagit i en olaglig protest utanför en domstolsbyggnad. Mahienour el Masry är inte islamist utan tillhör de revolutionära socialisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista