Foto: Sakchai Lalit/AP.
Foto: Sakchai Lalit/AP.

Wikileaks: Thailand avlyssnar mobiltelefoner

Har köpt spionutrustning för miljontals kronor
1:42 min

I Thailand har det avslöjats att den Thailändska polisen och militären har köpt programvaror för miljontals kronor för att i hemlighet ha möjlighet att övervaka mobiltelefoner och datorer. Avslöjandet kom i samband med att Wikileaks släppt över en miljon e-post och dokument mellan ett italiensk företag och militären och polisen.

I dokumenten som Wikileaks har kommit över och som nu tidningen Bangkok Post har tagit del av kan man läsa att den thailändska polisen och militären under åren 2013 och 2014 köpte programvaror för att kunna lyssna på samtal med mobiltelefoner, läsa skickade textmeddelanden och i datorer kunna läsa bland annat e-post och kunna kopiera innehåll på hårddiskar.

Priset som man betalat för programvaran är närmare sex miljoner kronor. I dokumenten står det bland annat att militären uttryckligen vill använda möjligheten att avlyssna vanligt folks mobiltelefoner och datorer för att "stödja vår verksamhet och uppdrag".

Det senaste kända köpet av programvara gjordes i december 2013 och ska enligt dokumenten ha godkänts av den dåvarande överbefälhavaren Genaral Prayut Chan-o-cha som nu är Thailands premiärminister efter militärkuppen i maj 2014.

Varken premiärministern eller militärens presstalesperson vill kommentera uppgifterna men säger att regeringen har lagen på sin sida eftersom man har rätt att avlyssna privatpersoner, efter domstolsbeslut om man misstänker planer för terrorbrott eller annan aktivitet som kan skada landet. Samtidigt som avslöjandet kommer så håller den Thailändska regimen på att driva igenom en ny lag som radikalt ökar myndigheternas möjlighet till elektronisk övervakning.

Den nationella människorättskommisionären i Thailand Niran Pitakwatchara säger till Bangkok Post om avslöjandena och om den föreslagna lagen att " Det är ett brott mot de demokratiska principerna , där staten inte har rätt att hota den enskildes privatliv ", och att det är ett missbruk av makt ."

I dokumenten som Wikileaks har publicerat så använder förutom Thailand också Vietnam och Singapore programvaran för att övervaka sina medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".