Matmeny, matlagning och Clare Skelton
-- Det är mat som har passerat sitt bäst-före-datum. Men det är inget fel på den. Det är bra mat och vi använder den för ett gott syfte, säger Clare Skelton på välgörenhetsorganisationen Food Cycle. Foto: Martin Jönsson / Sveriges Radio

Britterna största matsvinnarna

"Vi har en slit-och-släng-kultur där vi kastar mat utan att tänka efter"
2:19 min

Det visar en ny studie. Miljoner ton ätbar mat hamnar varje år i de brittiska soptunnorna. Samtidigt varnar FN för att maten inte kommer räcka i framtiden om inte svinnet minskar.

Ett tiotal frivilliga hjälper till i den lilla samlingslokalen i norra London. De hackar grönsaker och skalar potatis inför dagens lunch. Råvarorna kommer från olika livsmedelsbutiker och är sånt som annars skulle slängas. 

– Det är mat som har passerat sitt bäst-före-datum. Men det är inget fel på den. Det är bra mat och vi använder den för ett gott syfte, säger Clare Skelton, kommunikationschef på välgörenhetsorganisationen Food Cycle.

En ny studie beställd av EU-kommissionen har undersökt matsvinn i sex länder, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Danmark Finland och Rumänien.

I snitt slänger varje person 120 kilo mat per år - och allra mest slänger britterna.

– Vi har en slit-och-släng-kultur där vi kastar mat utan att tänka efter. Samtidigt är det många fattiga som inte får tillräckligt med mat, säger Clare Skelton.

Enligt FN:s matprogram FAO måste matproduktionen i världen öka rejält i framtiden för att tillgodose en växande befolkning.

Men om vi i de rika länderna bara slängde 25 procent mindre mat skulle det som finns tillräckligt för alla, säger företrädare för FAO till tidningen The Guardian.

Claire Skelton på välgörenhetsorganisationen Food Cycle i London tycker att vi måste förändra sättet vi ser på, inte bara mat, utan även andra delar av våra liv.

– Det handlar också om att inte slänga sina kläder, om att återvinna, om att åka kollektivt. Om att göra ett mjukare avtryck på världen, säger Clare Skelton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".