Panamadokumenten - så drar de nytta av brevlådeföretag

Toppolitiker, storbanker och kändisar finns med i Panama­dokumenten. 11,5 miljoner läckta interna dokument från en advokatbyrå beskriver hur stora summor pengar göms i brevlådeföretag i skatteparadis.

Bild
Bild

Därför brevlådeföretag

Brevlådeföretag, eller off shore-bolag, kan användas för att gömma pengar från det egna hemlandets skattemyndigheter. Pengarna blir även svåra att komma åt i fall av konkurs eller skilsmässa exempelvis.

Gemensamt för off-shorebolagen är att de registreras i ett land där banksekretessen är hård.

Pengar kan sedan slussas ut ur bolaget, exempelvis genom olika typer av lån. Ger brevlådeföretaget ett lån utan säkerhet är det ingen som kan spåra om det någonsin betalas tillbaka.

Uppmärksammade fall

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekordstor läcka

Läckan beskrivs som en av de största i historien och visar hur rika och mäktiga människor under årtionden använt brevlådeföretag för att gömma undan kapital för beskattning eller för att tvätta pengar.

Förutom de exempel vi tar upp i den här artikeln finns många andra världsledare och kändisar med i dokumenten. Bland andra Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och anhöriga till Kinas president Xi Jinping.

Över 100 mediebolag deltar i granskningen. I Sverige rapporterar SVT om Nordeas kopplingar till bolaget. Brittiska Guardian rapporterar om kopplingen till Putin.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista