Matkedjans "Iceland" har butiker i Storbritannien. Denna finns i London.
Matkedjans "Iceland" har butiker i Storbritannien. Denna finns i London. Foto: Matt Dunham / AP Photo / TT

Island stämmer Iceland (!)

"Inte acceptabelt att en matvarukedja ensamt kan använda namnet Iceland"
1:58 min

Islands regering blåser till rättslig strid - mot Iceland. Det handlar om en tuff namntvist mellan ett land och en matvarukedja som heter samma sak.

Sedan 1970 har Iceland Foods försett britter med framför allt fryst mat. I dag har företaget runt två procent av den brittiska matmarknaden, och fram till våren 2022 äger företaget rätten till "Iceland" som varumärke i Europa.

Fast detta drabbar isländska företag på ett oacceptabelt sätt när de vill marknadsföra sig internationellt, säger Islands utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir i en intervju med Ekot.

– Det är märkligt att när de producerar något isländskt får de inte identifiera sig med ursprungslandet.

Flera isländska företag har blivit stoppade av rättsliga åtgärder från den brittiska matvarukedjan när de har försökt marknadsföra sina namn och produkter i Europa. Fiskföretaget Iceland Gold är ett exempel. En statsstödd turismsatsning hör också till de drabbade.

Nu väljer Islands regering att blåsa till rättslig strid mot Iceland Foods.

– Vi anser att termen "Iceland" är mycket bred och mångtydig i sin definition. Eftersom den är så bred är det inte acceptabelt att en matvarukedja ensamt kan använda namnet "Iceland", och att andra företag inte kan det, säger utrikesministern.

Det blir nu upp till EU:s myndighet för immaterialrätt, EUIPO, att avgöra frågan om Island får rätt eller inte till namnet Iceland i kommersiella sammanhang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".