EU-flagga med en stjärna bortskuren och genom hålet ser man Big Ben.
Foto: Oli Scarff/TT.

EU skärper tonen inför brexitförhandlingarna

Britterna varnas för administrativt krångel
1:36 min

Det råder stor enighet inom EU kring förhandlingsupplägget med Storbritannien, men på några punkter skärps nu tonen ytterligare.

I dag ska EU-minister Ann Linde träffa riksdagen för att diskutera det nya tuffare utkastet till förhandlingsmandat inför stats- och regeringschefernas möte nästa helg.

Det har gått tre veckor sedan EU:s ordförande Donald Tusk skickade ut sitt förslag till riktlinjer för de kommande brexitförhandlingarna till EU:s huvudstäder, och enigheten är stor kring förhandlingsupplägget. Men på några punkter skärper nu EU tonen.

Det gäller till exempel EU-medborgarnas rättigheter. För att ansöka om permanent uppehållstillstånd i Storbritannien måste EU-medborgare i dag fylla i en 85 sidor lång blankett, men EU varnar nu britterna för administrativt krångel.

EU vill också beröva premiärminister Thesesa May hennes kanske tyngsta förhandlingskort. May har sagt att ett fortsatt säkerhetssamarbete med EU, alltså samarbete kring terrorism och internationell brottslighet, bara blir aktuellt om Storbritannien får en bra deal, något som EU ser som utpressning.

Nu kontrar EU med att slå fast att den frågan ska diskuteras redan från start, och ingå i skilsmässoavtalet mellan EU och Storbritannien. Även EU-kommissionens utkast till förhandlingsdirektiv har nu läckt ut.

Kommissionen går ut hårt när det gäller den ekonomiska notan för utträdet. Britterna måste till exempel betala för flytten av de två europeiska myndigheter som ligger i Storbritannien. Britterna ska även betala sin andel i finansinstitutioner som Europeiska Centralbanken och Europeiska Investeringsbanken, och betalningarna ska ske i euro, vilket kan bli dyrt.

Samtidigt höjs nu varnande röster. Att EU nu skärper tonen inför nyvalet i Storbritannien den 8 juni skulle kunna slå tillbaka, det kan påverka valutgången och stärka de mer extrema Brexitanhängarna, vilket skulle försvåra förhandlingarna.

Relaterat

Mer om Brexit

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".