Franska flaggor i ett folkhav.
Arkivbild. Foto: Valery Hache/TT.

Ekonomi ingen stor fråga i franska valet

"Hade det varit en akut ekonomisk kris hade frågorna varit högst på agendan"
1:46 min

Den franska ekonomin har fått litet utrymme i debatten inför den första valomgången i presidentvalet i Frankrike på söndag. Men en ekonomisk fråga har stor betydelse.

– Jag tror att arbetsmarknaden och den höga arbetslösheten är en väldigt viktig fråga. Den är ju grunden för de flesta, säger Daniel Bergvall, makroekonom på banken SEB. 

Den franska arbetslösheten har de senaste åren legat stadigt på höga tio procent, det är över tre miljoner arbetslösa, mer än dubbelt så högt som på andra sidan gränsen i Tyskland.

Budgetunderskottet har legat lika stadigt över EU-ländernas max-gräns på tre procent och statsskulden bara fortsätter uppåt och var 96 procent av BNP förra året, här är gränsen satt till 60 procent.

– Att Frankrike inte hängt med fullt ut och att tillväxten ligger under genomsnittet i euro-området skapar en grogrund för tankar om att de styrande partierna inte har förmått att utveckla det franska samhället eller att leda det i rätt riktning, säger Bergvall.

Inför den första omgången på söndag är det fyra toppkandidater som strider om att bli kvar till den avgörande valomgången i maj: oberoende Emmanuel Macron och Nationella Frontens Marine Le Pen leder fortfarande, men de två som ökat i opinions-mätningarna nu är den traditionella högerns François Fillon och framförallt vänsterns Jean-Luc Mélenchon.

Men trots den alltmer jämna valkampanjen har de ekonomiska frågorna givit svagt avtryck.

– Problement kanske är just att det är inte akut. Hade det varit en akut ekonomisk kris hade ju de ekonomiska frågorna varit högst på agendan, säger Daniel Bergvall, makroekonom SEB.

Mer om Presidentvalet i Frankrike 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".