JERUSALEM
Foto: AHMAD GHARABLI

Svenskpalestinier starkt kritisk till Trumps Jerusalembesked

"Återigen en vit man som ger bort något som inte är hans"
0:46 min

Beskedet att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad rör upp känslor världen över, inte minst i Mellanöstern.

En av de som reagerat negativt på erkännandet är Zeinab, palestinier, som redogjorde för sin kritik mot USA:s president Donald Trump i P1-morgon.

– Jag bor i Sverige mestadels på grund av att jag inte får leva i mitt eget land, så det är klart att det känns väldigt tråkigt att detta uttalande kommer. Det känns väldigt tråkigt att bosättare får bo i mitt land, men att jag tvingas vara flykting för alltid och bo utanför mitt hemland, säger Zeinab.

Ove Schwarz, israel och Jerusalembo, delar inte Zeinabs bild av den heliga staden. Han anser att president Trump har rätt i sitt uttalande om att Jerusalem varit huvudstad för det judiska folket sedan gamla tider.

– Om det finns någonting som det är konsensus kring här i Israel så är det att Jerusalem är huvudstad. Judarna bodde här långt innan det fanns något som hette islam och muslimer. Det har bott judar här ända sedan bibelns tid, 660 gånger är Jerusalem nämnt i bibeln, säger Ove Schwarz.

Zeinab säger att president Trump är ännu ett exempel på "en vit man som ger bort något som inte är hans". Hon jämför bland annat med Balfourdeklarationen från 1917, där brittiska regeringen stöttar förslaget att upprätta ett judiskt hemland i Palestina.

– Så i praktiken tror jag inte att det här erkännandet leder till särskilt mycket, eftersom Israel på olika sätt har ockuperat och ockuperar hela Västbanken, även östra Jerusalem. Men symboliskt leder det till att en tvåstadslösning blir mindre normaliserad, säger Zeinab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".