På Miljöpartiets kongress i Örebro är det strid om föräldraledigheten ska delas lika. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Pappaledighet väcker känslor inom EU

"Det går inte ens att föreställa sig något sådant i Belgien"
2:10 min

Förslaget om betald föräldraledighet skulle innebära stora förändringar i många EU-länder om det blir verklighet. I dag är pappaledighet en kontroversiell tanke i de flesta av EU:s medlemsländer.

EU-förslaget går ut på att föräldrarna får fyra månader var, som inte kan överlåtas. Det råder delade meningar om det är bra eller dåligt. Ekot frågade belgiskan Esther de Behr, som har två barn, vad hon tycker.

– Naturligtvis kommer papporna att utsättas för press från sina arbeten. Det är jag helt säker på, säger Esther de Behr.

– När jag hör om Sverige och danskarna som stannar hemma i ett år och alla är glada och nöjda, så tänker jag att det inte ens går att föreställa sig något sådant i Belgien, fortsätter Esther de Behr.

– Det kommer att ta lång tid innan det är verklighet i Belgien.
 
I Belgien är mammaledigheten tre månader. Den som har en bra arbetsgivare kan räkna med en extra månad, men någon pappaledighet existerar inte.

Dagens lagstiftning inom EU innehåller inga krav på betald föräldraledighet, och i många länder är ledigheten lika kort som i Belgien, tre eller fyra månader.

Det förslag som nu förhandlas är kontroversiellt i många länder, både för att den innehåller ledighet även för pappor, och för att det anses bli dyrt med sammanlagt åtta månaders föräldraledighet per barn.

Men Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tycker att det är hög tid att EU får en lagstiftning som också inbegriper pappor.

– Det är bra att man nu ser båda föräldrarna som vårdnadshavare och ansvariga för barnen, säger Ylva Johansson.

Om förslaget blir verklighet så kommer det att fungera som ett slags grundskydd i unionen.

Alla måste ha minst fyra månader för båda föräldrarna, men inget hindrar att EU-länderna lagstiftar om längre föräldraförsäkring.

Hittills har inget land infört en helt individualiserad föräldraförsäkring, och möjligen är förslaget alltför kontroversiellt för att passera utan förändringar.

Enligt den senaste skrivningen, som Ekot har läst, talas det om att en månad ändå ska gå att överföra på den andra föräldern.

Esther de Behr från Belgien tycker att det vore bra om det blev fyra månader för båda föräldrarna, att det vore bra för barnen, men själv hade hon ändå helst velat ha alla de åtta månaderna själv.

– Jag gillar tanken på fyra plus fyra månader. Jag hade accepterat det och kanske tvingat min man att också ta ledigt.

– Men personligen hade jag ändå föredragit att alla de åtta månaderna var för mig, säger Esther de Behr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".