Cecilia Uddén tillbaka i det sönderbombade Mosul
Cecilia Uddén tillbaka i det sönderbombade Mosul Foto: Sveriges Radio.

"De har papper på att de äger ett hus som inte finns"

Hör Cecilia Uddén på plats i Mosul
2:50 min

Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har vandrat runt i den gamla delen av staden Mosul.

Vad är det för liv som kan pågå i Mosul nu?

– Det är egentligen inte mycket till liv i den gamla staden, människor kommer dit, särskilt i dag på fredagen som är en muslimsk helgdag. De kommer för att titta på sina förstörda hus. Kanske försöka gräva bort lite bråte. 

– Nästan alla kommer med gula mappar. I mapparna har de papper på att de äger huset som inte längre finns, och olika myndighetspapper som de hoppas ska leda till att de får någon kompensation. Men än så länge finns det ingen kompensation för de som har förlorat all sin egendom och stora delar av sina familjer.

– Jag träffade en man som berättade att hans dotter satt och bakade bröd när hon träffades av artilleri och dödades. En kvinna vars man, bror och son dödades i en flygattack. Hon begravde dem själv i trädgården för det gick inte att gå till moskén med kropparna.

Hur ska människor kunna gå vidare? Vad har de för framtid?

– De flesta hoppas på ekonomisk kompensation. Såren i själen är förstås svårare att läka för alla de som förlorat familjemedlemmar, och det var i stort sett alla jag talade med i Gamla staden i förmiddags.

– Nu är jag på andra sida floden i östra Mosul, där livet pågår. Jag är på en nyöppnad restaurang, som tyder på viss optimism. Det är fullt av familjer här och de har till och med IP-bås, där man får sitta lite enskilt med lite större komfort. 

– Och det finns ju ett framtidshopp bland vissa här, men inte ens kyparen sa att han var optimistisk. Han är 25 år gammal och sa att om han skulle åka till Bagdad, så måste han ha en sponsor för de litar inte på folk från Mosul. "Vi lever fortfarande i ett diskriminerande samhälle, det finns ingen rättvisa i Irak" sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".