En av de åtalade förs till rättegången.
De dömda ska ha drivits av en främlingsfientlig, högerextrem och delvis nynazistisk ideologi. Foto: Sebastian Kahnert/TT

Högerextremister dömda till fängelse för terrorbrott

Åklagaren: En ren tillfällighet att ingen människa dödades
1:42 min

I tyska Dresden dömdes i dag åtta personer i den högerextrema Freital-gruppen till långa fängelsestraff. Det blev mellan fyra och tio år för flera fall av mordförsök, vållande till allvarlig kroppsskada och bildandet av en terrororganisation.

De sju männen och en kvinna är mellan 20 och 40 år, en del av dem kända nynazister och tidigare dömda för våldsbrott.

Det var sommaren 2015 samhället Freital i Tyskland, nära Dresden, väckte stor uppmärksamhet med högljudda protester och våldsamma attacker mot asylsökande och flyktingboenden. Även frivilligarbetare och vänsterpolitiker som engagerade sig för flyktingar blev angripna. En lokalpolitiker fick sin bil totalförstörd i ett sprängattentat.

Det var en ren tillfällighet att ingen människa dödades, hävdade åklagaren som hade krävt upp till elva års fängelse. De dömda ska ha drivits av en främlingsfientlig, högerextrem och delvis nynazistisk ideologi. Enligt domen var deras attacker varken spontana eller resultat av ungdomligt oförstånd, utan avsiktliga. Det var avgörande för att de kunde bedömas som terrordåd.

Den över två år långa rättsprocessen har också blottat allvarliga brister hos polis och åklagare i delstaten Sachsen i sydöstra Tyskland. Där har en förhållandevis stor andel av högerextremistiskt motiverat våld förekommit de senaste åren.

Här finns flera paralleller till den ännu pågående rättegången mot nynazistiska terrorgruppen NSU, som anklagas för tio mord, flera sprängattentat och bankrån. De huvudåtalade uppehöll sig också längre tider i Sachsen, och även där bidrog myndigheters slarv till att gruppen kunde verka under så många år.

Såväl ansvariga politiker som rättsvårdande myndigheter kritiseras ofta för att inte ta våldet på allvar i Sachsen, där också den främlingsfientliga och islamofobiska Pegida-rörelsen sin bas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".