Sara Okal är programledare på Taif tv.
1 av 2
Sara Okal är programledare på Taif tv. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.
Kanaldirektören Mona Okal, längst till höger, tillsammans med två av Taif tv:s programledare.
2 av 2
Kanaldirektören Mona Okal, längst till höger, tillsammans med två av Taif tv:s programledare. Foto: : Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.

Kvinnor i Gaza kämpar för egen tv-kanal

2:23 min

I Gaza har en ny tv-kanal, av och för kvinnor, precis dragit igång. Men i det religiöst konservativa Gaza har alla inte varit positiva till initiativet och tv-kanalen Taif tv har fått kämpa för att ens få sitt tillstånd.

– Vi har mötts av två reaktioner, den ena, ett stort välkomnande. Uppmuntrande e-mail, från både män och kvinnor. Men sedan finns det de som tycker att den här kanalen representerar en syn som hotar samhället, säger kanaldirektören Mona Okal.

Idén med tv-kanalen Taif tv som drivs på ideell basis är att uppmärksamma och uppmuntra kvinnor på Gazaremsan. Men premiären förra månaden stoppades i sista minuten av islamistiska Hamas som styr här. Officiellt var det tillstånd som behövde fixas.

– Ibland hindrar folk dig av politiska skäl, men säger det inte rakt ut, säger Mona Okal som nöjer sig med att konstatera att man nu kommit överens med Hamas.

Sen finns det också normer som hindrar kvinnor från att jobba inom medier, som ofta kräver att man jobbar sena kvällar, berättar Sara Okal, Mona Okals syster, som jobbar som programledare.

– Det är svårt för unga kvinnor att jobba kväll här i Gaza. Folk kan tala illa om oss. Det är inte accepterat här.

Men oavsett så är kanalen som sänder från 16 våningen i ett höghus i Gaza city nu igång och i samband med internationella kvinnodagen lyfter man fram lyckade exempel, som statsvetaren Abeer Thabet som började sitt liv i ett flyktingläger, och 16 åriga Ranal Haddad, den enda flickan här i sin ålder som kan försörja sig på att spela stränginstrumentet Oud.

Men Ranal Haddad själv ger inte så mycket för internationella kvinnodagen.
-Jag hatar den här dagen, det behövs inte en speciell dag för kvinnor, det behövs jämställdhet mellan könen, säger Ranal Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".