Split CPH TUrk

"Kan sätta Danmarks relation till Turkiet på spel"

3:14 min

Det kommer reaktioner på Ekots avslöjande om att den danska säkerhetspolisen haft uppgifter om att Turkiet planerat ett politiskt motiverat mord i Danmark. Det rödgröna partiet Enhedslisten kräver nu ett möte med landets utrikesminister och justitieminister.

– Det är ju fullständigt oacceptabelt om det är så att turkiska staten beställer mord i Danmark på politiska motståndare då måste vi väldigt tydligt säga i från, säger Nikolay Vilumsen som är talesperson för människorättsfrågor på  Enhedslistens som är ett av de större oppositonspartierna i Danmark med 7,8 procent av rösterna i det senaste valet.

De vill nu ha ett möte med Danmarks justitieminister och utrikesminister, för att få veta om Turkiet verkligen planerat politiska mord på dansk mark.

– Om den turkiska staten försöker likvidera människor så sätter det hela Danmarks relation till Turkiet på spel, säger Nikolay Vilumsen.  

Det var i januari 2017 som två civilklädda säkerhetspoliser kom hem till en man med turkiskt ursprung i Danmark. Vi kan kalla honom Mehmet.

– De sade att de hade fått tips om att jag skall lönnmördas under veckan och att de måste ta mig till en skyddad plats. Jag frågade om de skämtade men de sa att det var för allvarligt för att skämta om. 

Mehmet togs till ett säkert boende. Han fick lämna dator och mobiltelefoner hemma och han fick inte ringa någon. Efter några dagar blev hans vänner oroliga. En av dem, vi kallar honom Ali, gick till slut till polisen. Efter en lång väntan kom en polis ut och berättade att Mehmet var i säkerhet. 

– Så kom det en annan polis och sa att vi har kontakt med honom, ni behöver inte bekymra er. Han kommer kontakta er när han får möjlighet. 

Ekot har idag avslöjat bakgrunden till operationen. Det vi berättat bygger på samtal med ett stort antal källor, på olika nivåer i samhället och i flera länder. 

I början av 2017 hade den danska säkerhetspolisen PET nåtts av information om ett turkiskt planerat beställningsmord i Danmark. Målet var, enligt PETs information, att mörda kända kritiker av Turkiet i Danmark, och ett kriminellt gäng skulle ha anlitats för att utföra morden.  Medan Mehmet och andra tänkta måltavlor tagits i säkerhet arbetade säkerhetspolisen med ärendet. Enligt Ekots källor såg man till att de som misstänktes vara delaktiga i mordplanerna på något sätt fick reda på att de var avslöjade. Strax därefter konstaterade PET att hotet var avvärjt. 

– Då säger de att hotbilden för denna gång är borta och att jag kan återgå till mitt vanliga liv, säger Mehmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista