Chemnitz demonstrationer
Foto: SEBASTIAN WILLNOW

Misstänkt för knivskärning i Chemnitz har släppts

1:22 min

En av de två männen som suttit häktade, misstänkta för mordet på en tysk man i staden Chemnitz för tre veckor sedan, har släppts på fri fot.

Det saknas bevis för att den 22-årige irakiern skulle ha varit delaktig i mordet och en domstol i Chemnitz beslutade därför i dag att han skulle släppas. Mannens försvarare välkomnar beslutet och betecknar anklagelserna som rena fantasier. Åklagaren har inte kommenterat frigivningen än.

Den irakiske mannen och en 23-årig syrier, häktades i slutet av augusti misstänkta för knivmordet på en 35-årig tysk. Misstankarna mot syriern kvarstår och ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro.

Dådet utlöste omfattande främlingsfientliga och delvis våldsamma protester i Chemnitz. Bland annat gick företrädare för Alternativ för Tyskland sida vid sida med den islamfientliga Pegida-rörelsen och kända nynazister i vad de själva betecknade som en sorgemarsch.

De första domarna har förkunnats mot personer som gjorde Hitler-hälsning under demonstrationerna.

Att mordet utnyttjats för nationalistiska och människoföraktande manifestationer har väckt stor avsky i Tyskland. I kölvattnet efter händelserna i Chemnitz har kontroversiella uttalanden från chefen för säkerhetstjänsten också vållat en allvarlig konflikt mellan de tre regeringspartierna, som idag samlas till krismöte för att lösa situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista