Cecilia Malmström
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström säger att samtalen mellan EU och USA kommer att fortsätta som planerat. Foto: TT

Malmström: Samtalen med USA kommer att fortsätta

2:20 min

Efter mellanårsvalet i USA kan Donald Trump få det svårare att driva igenom sin politik på hemmaplan. Det kan göra att han lägger större fokus på utrikes- och handelspolitiken, där kan han agera mer efter eget huvud.

Hur det påverkar handelssamtalen med EU som nu pågår är dock oklart säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Det är svårt att säga än så länge, säger hon.

Det pratas om att demokraten Richard Neal ska ta över ledarrollen i det amerikanska handelsutskottet efter mellanårsvalet i USA. Malmström beskriver honom som likasinnad vän av frihandel.

– Han verkar vara en frihandelsvän och vän av transatlantiska relationer. Kommer det att påverka, det är svårt att säga, säger hon.

Efter att USA infört tullar på europeiskt stål och aluminium och EU svarat med strafftullar på amerikanska varor enades Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om en vapenvila i somras. Man skulle förhandla om någon form av mindre handelsavtal och så länge samtal pågår skulle man inte införa nya tullar.

Det har inte hindrat Trump från att attackera EU verbalt och hota med biltullar, men än så länge har han inte gått från ord till handling.

Cecilia Malmström säger också att samtalen mellan EU och USA kommer fortsätta som planerat efter det amerikanska mellanårsvalet.

– Vi har en väldigt tydlig definierad handelsagenda som president Juncker och president Trump kom överens om i somras. Det är den vi jobbar med och tills vidare behöver den inte processas i kongressen. Vi för de samtalen, säger hon.

Samtalen går dock framåt i maklig takt. Några verkliga förhandlingar har inte börjat.

För det krävs mandat från EU-länderna och godkännande från amerikanska kongressen och dit har man inte kommit än.

Malmström ska träffa sin motpart Robert Lighthizer i USA nästa vecka men de ska då främst prata om vad de ska prata om längre fram, det vill säga vad ett framtida avtal ska omfatta.

I närtid handlar det främst om att plocka lågt hängande frukt - att ta bort handelshinder genom att acceptera varandras olika standarder, testmetoder och regelverk för varor för att på så sätt underlätta för handel över Atlanten.

På sikt är tanken också att ta bort tullar på varor men de samtalen har alltså inte startat.

Ett bredare avtal är inte troligt. EU vill till exempel inte förhandla om jordbruksprodukter. USA säger i sin tur nej till att ge tillträde till den amerikanska marknaden för upphandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista