Christer Gilje Norge
Mångmiljardinvesteringarna i elkablar till utlandet kommer att löna sig på sikt, säger Christer Gilje, Statnetts kommunikationschef för internationella projekt. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Norge storsatsar på vattenkraft

2:23 min

Norge gör just nu mångmiljardinvesteringar för att kunna exportera vattenkraft till Tyskland och Storbritannien.

Det dånar vid den väldiga turbinen. Jag är på Tonstad kraftverk som ligger mitt inne i ett sydnorskt berg. Här produceras 4 TWh el varje år, och ett par kilometer härifrån byggs den allra första direktkopplingen mellan elsystemen i Norge och Tyskland.

– Speciellt på sommaren när vi gärna har extra mycket vattenkraft i Norge och Norden så har man möjlighet att sälja kraft till tyskarna, som kan behöva den, säger Christer Gilje, kommunikationschef på Statnett som kommer äga hälften av den väldiga elkabel som nu läggs på havsbotten mellan Norge och Tyskland.

Den här kopplingen kostar uppemot 20 miljarder kronor, och samtidigt pågår ett snarlikt projekt med samma jättebudget för att binda ihop Norge med det brittiska elsystemet.

Tanken med elkablarna är framför allt att norsk vattenkraft ska vara en backup för tyskar och britter när deras egna förnybara energikällor inte producerar tillräckligt med el, till exempel när det inte blåser nog för att driva tyska vindkraftverk.

– Det att kunna toppa med vattenkraft, som är flexibel och som man snabbt kan slå på om de behöver extra mycket för att vinden inte blåser, är något av det allra viktigaste.

– Vi kan inte förse hela Tyskland med ström, men vi kan balansera delar av behovet när de verkligen har för lite kraft där nere för att det inte finns så mycket sol- och vindkraft, säger Christer Gilje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista