De vill ta över efter Merkel. Från vänster till höger: Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn
De vill ta över efter Merkel. Från vänster till höger: Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn Foto: TT

Stor spänning inför tyskt partiledarval idag

2:09 min

I Hamburg håller Kristdemokraterna historisk partikongress och ska välja efterträdare till Angela Merkel som partiledare.
Vem det blir avgörs för första gången på decennier mellan flera kandidater.

Rekordstort intresse riktas mot de 1 001 delegaterna som avgör vem som ska efterträda Angela Merkel. Mässhallen i Hamburg kommer att fyllas till bristningsgränsen.

I fokus står de tre främsta kandidaterna; partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer, företagsjuristen Friedrich Merz och hälsoministern Jens Spahn. I praktiken står valet mellan Merz och Kramp-Karrenbauer.

56-åriga AKK, som hon också kallas, ses som den som närmast följer i Merkels fotspår. I sin hemmaregion har hon arbetat sig högst upp på den politiska karriärstegen – som regeringschef i delstaten Saarland.

63-årige Merz gör comeback i politiken efter tio år i näringslivet. Han har svept in på scenen med löften om uppbrott och förnyelse samtidigt som han bärs fram av det gamla gardet i partiet kring förre finansministern Wolfgang Schäuble.

Längtan efter förändring är påtaglig i CDU. Merkel har inte lyckats häva missnöjet som har brett ut sig och bekräftats i en rad smärtsamma valförluster och låga opinionssiffror.

På hemmaplan har hon kommit att bli synonym med de politiska motsättningarna som följde i spåren efter flyktingströmmarna till Europa 2015.

Men inför partiledarskiftet har hennes förtjänster åter kommit fram i ljuset. Ingen har som hon lyckats modernisera CDU och göra det valbart för helt nya, yngre och kvinnliga väljargrupper. Oavsett vem som efterträder Merkel blir det en utmaning att behålla dem.

Med stor spänning väntas idag också på vilket budskap Angela Merkel kommer att lämna efter sig i sitt 18:e och sista tal till CDU-kongressen i funktionen som partiledare.

e

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista