Avgående vice justitieminister i USA: Rod Rosenstein i talarstol
Foto: TT

USA:s vice justitieminister avgår

1:45 min

Rosenstein är mest känd för att han ansvarat för Muellerutredningen som utreder eventuellt samarbete mellan Trumpkampanjen och ryska intressen.

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein kommer att avgå. Rosenstein är mest känd för att han under lång tid ansvarat för Muellerutredningen som bland annat utreder eventuellt samarbete mellan Trumpkampanjen och ryska intressen. 

Den försiktige och lite tillbakadragne Rod Rosenstein fick ansvaret för Muellerutredningen 2017 sedan justitieminister Jeff Sessions förklarat sig själv som jävig eftersom han jobbat i Trumpkampanjen som ju är  föremål i utredningen. Rosenstein har sen dess utsatts för upprepade attacker från president Trump och relationen till presidenten nådde ett nytt lågvattenmärke i september då källor i amerikanska medier uppgav att Rosenstein uttryckt tvivel kring Trumps ledarskap och också ska ha erbjudit sig att banda Trump för att samla bevis på att presidenten inte skulle vara lämplig i sin roll.

Många trodde då att Rosenstein skulle få sparken. Istället avgår han nu som det verkar frivilligt, men först efter att en ny justitieminister finns på plats, i nästa vecka hålls nomineringsförhör i senaten som väntas godkänna William Barr, Trumps förslag till ny justitieminister.

Många har sett Rosenstein som en garant för att Muellerutredningen leds opartiskt och skyddas från nedläggning. Både nuvarande tillförordnade justitieminister Whitaker och den nu nominerade Barr har kritiserat den särskilde åklagarens arbete och många demokrater misstänker att det är just därför Trump utsett de båda männen. Om senaten näste vecka godkänner Barr blir han högst ansvarig för Muellerutrednignen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista